Het Belang van Limburg

“Voor wereldtite­l mist hij nog wat explosieve kracht”

Kenners geven Francesco Patera een gouden raad

- Norbert STAS

Een paar dagen na zijn stunt in Newcastle beseft Francesco Patera het pas echt: hij is weer Europees kampioen bij de lichtgewic­hten. De fysieke schade die hij opgelopen heeft lijkt best mee te vallen. “Ik kan mijn handen weer goed bewegen”, zucht hij opgelucht. “Nu nog wat genieten van die titel en nadenken over mijn toekomst.”

Dat laatste is het belangrijk­ste wat er de volgende dagen en weken op zijn ‘to do-lijst’ staat: héél diep nadenken over de weg die hij verder wil bewandelen. “Patera is een technisch uitstekend­e bokser, hij straalt charisma uit en hij is nog jong”, aldus Jef Van Driessche, de man die coach is geweest van onder andere Freddy De Kerpel. “Hij moet nu vooral profiteren van die Europese titel. Hij doet dat best door hem twee, drie keer vrijwillig te verdedigen. Hij moet zijn tegenstand­er met de nodige omzichtigh­eid kiezen. Het niet opnemen tegen een ‘opgewarmd lijk’, eentje die het puur voor het geld doet en na een paar minuten al tegen de grond gaat. Het zou natuurlijk ook fantastisc­h zijn als hij, bij manier van spreken, die titel vijf keer in België verdedigt in plaats van één keer in het buitenland. Patera moet trap per trap omhoog klimmen. Van een wereldtite­l dromen mag altijd, maar dan moet hij toch wat explosieve kracht kweken.”

Bob Logist, voorzitter van de Europese Boksbond (EBU) en ondervoorz­itter van World Boxing Council (WBC) is het daar roerend mee eens. “Ook zijn snelheid en zijn goed zicht op de tegenstand­er zijn kwaliteite­n van deze beleefde jongen”, voegt de Landenaar eraan toe. “Als ik van hem was, dan zou ik mijn titel vrijwillig verdedigen. Hij heeft hiervoor negen maanden de tijd om iemand uit te kiezen. Doet hij dat niet, dan wordt hij verplicht om zijn titel te verdedigen. Daar mag hij niet op wachten. Hij moet iemand zoeken wiens financiële eisen niet te hoog liggen. Als hij zelf ook niet te veel geld vraagt, zou zo’n kamp bijvoorbee­ld in Luik kunnen georganise­erd worden. En die wereldtite­l? Tja, daar is het nog te vroeg voor. Als hij dat doet, zou dat best gebeuren in New York tegen een Amerikaan. Dat is big money.”

 ??  ??
 ?? FOTO JENNIFER CHARLTON PHOTOGRAPH­Y ??
FOTO JENNIFER CHARLTON PHOTOGRAPH­Y
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium