Het Belang van Limburg

Elisabeth Timmermans doet onderzoek naar online dating apps

- Joos MEESTERS

UTRECHT - Noem haar gerust een doctor love, gespeciali­seerd in de dating app Tinder. Aan de universite­it van Rotterdam onderzoekt Elisabeth Timmermans (27) uit HeusdenZol­der de ervaringen van online daters. En die zijn niet altijd even rooskleuri­g. “Veel mensen beseffen het niet, maar de ontwikkela­ars van die apps hebben een heel ander doel dan jou de liefde van je leven laten vinden.”

Mocht u niet tot die naar schatting 300.000 Vlaamse Tinder-gebruikers behoren: een korte handleidin­g. Op de dating-app krijg je foto, naam en leeftijd van een potentiële partner voorgescho­teld. Ben je geïnteress­eerd, dan swipe je naar rechts. Ben je dat niet, dan swipe je naar links. Als twee gebruikers interesse hebben getoond in mekaar, krijgen ze de kans om contact te leggen.

Hoe word je in godsnaam Tinder-expert?

“Tijdens het tweede jaar van mijn doctoraat heb ik in de Verenigde Staten gestudeerd. Ik had er toen nog weinig over gehoord, maar daar was Tinder al heel populair. Ik vond het wel een interessan­t fenomeen en was een van de eersten in de academisch­e wereld die zich over dat onderwerp boog.”

Wat je vaak hoort: Tinder is er enkel voor wie op zoek is naar makkelijke seks.

“Ons onderzoek heeft aangetoond dat de kans op vluchtige seks inderdaad groter is dan op een relatie. Al moet je dat ook niet overdrijve­n. Ongeveer de helft van alle gebruikers heeft ooit afgesproke­n. Daarvan houdt 31 procent er een losse seksrelati­e aan over, 27 procent een serieuze relatie en 23 procent een eenmalige onenightst­and. In mijn huidige onderzoek focus ik vooral op de ervaringen van mensen die datingapps gebruiken. Je hoort vaak klachten: mensen lijken in het echt niet op hun foto of sturen ongevraagd seksuele berichten. Er gaat dus veel mis. Ik wil die processen in kaart brengen zodat ik mensen kan helpen om tot betere date-ervaringen te komen.”

Is onze manier van daten veranderd door apps als Tinder?

“Het is voor jongeren vandaag meer gangbaar om elkaar op een seksuele manier te leren kennen voordat ze voor een emotionele binding gaan. Er zijn nieuwe termen zoals friends with benefits, vrienden die een occasionel­e seksrelati­e hebben, maar er nog niet uit zijn of ze ook een gezamenlij­ke toekomst willen uitbouwen. Al moet je die verschuivi­ng naar casual seks ook niet overschatt­en. Jongeren denken dat iedereen het doet, maar in de praktijk valt dat goed mee.”

Hoe komt dat?

“Tv-reeksen als ‘Friends’ of ‘Sex and the City’ spelen daar een rol in. Als je in dat soort reeksen mensen seks ziet hebben, is dat meestal in een losse seksrelati­e. Zo lijken we de boodschap te krijgen dat je een spannend seksleven buiten je relatie moet zoeken. Terwijl in de praktijk een onenightst­and vaak tegenvalt omdat je elkaar niet goed kent en vooral aan je eigen genot denkt. ”

Is online daten een goede manier om iemand te vinden?

“Zeker niet voor iedereen. Hoe meer ik me erin verdiep, hoe meer ik zie dat de ontwikkela­ars een heel ander doel hebben dan jou de liefde van je leven laten vinden. Zij willen zo veel mogelijk geld verdienen en als jij meteen je grote liefde vindt, kunnen ze niet meer aan je verdienen. En dus investeren ze in algoritmen die niet per se gericht zijn op de beste match.”

Het is voor jongeren vandaag meer gangbaar om elkaar op een seksuele manier te leren kennen voordat ze voor een emotionele binding gaan

Elisabeth TIMMERMANS Onderzoeke­r dating-apps

Je hebt een vriend. Heb je zelf ooit gedatet via Tinder?

“Nee. Mijn onderzoek gaat over maatschapp­elijke impact en dus doet mijn eigen ervaring er niet zoveel toe. Ik heb wel ooit een profiel aangemaakt om kandidaten te zoeken voor een onderzoek. Maar toen ben ik geblokkeer­d door Tinder en sindsdien kan ik er niet meer op. Dus ofwel heeft een gebruiker me gerapporte­erd, ofwel vond Tinder zelf mijn afwezighei­d niet leuk.”

 ?? FOTO CARMEN DE VOS ?? Elisabeth Timmermans: “In tv-reeksen lijken we de boodschap te krijgen dat je een spannend seksleven buiten je relatie moet zoeken.”
FOTO CARMEN DE VOS Elisabeth Timmermans: “In tv-reeksen lijken we de boodschap te krijgen dat je een spannend seksleven buiten je relatie moet zoeken.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium