Het Belang van Limburg

“Piloot dacht dat hij in Zwartberg was”

Klein burgervlie­gtuigje landt per ongeluk op militaire basis van Kleine Brogel

- Mark VAN LUYK

Twee piloten van vliegclub De Wouw uit het VlaamsBrab­antse Goetsenhov­en (Tienen) hebben zondagmidd­ag de schrik van hun leven gehad toen ze per vergissing met hun kleine burgervlie­gtuigje op de landingsba­an van de militaire vliegbasis van Kleine Brogel landden. Ze werden opgewacht door gewapende militairen. “Ze hadden zich vergist van vliegveld”, zegt Jeroen Poesen, commandant van de basis.

“Zonder toestemmin­g mag je niet landen op de militaire basis of in een bepaalde zone errond vliegen”, zegt de commandant. “Dat is ook bekend bij piloten, die daarvan in kennis worden gesteld via de NOTAM’s (Notice to Airmen). De twee inzittende­n dachten dat ze waren geland op het vliegveld van Zwartberg, dat nochtans een kleine twintig kilometer verderop ligt. Bovendien lijken de twee vliegvelde­n van bovenaf ook niet op mekaar.”

Koffie

Het is wel vreemd dat het duo zonder waarschuwi­ng kon landen op het militaire vliegveld. “Omdat er geen QRA-taken (Quick Reaction Alert) werden uitgevoerd afgelopen weekend. Als dat niet het geval is, is er in het weekend geen luchtverke­ersleiding, omdat er dan ook geen luchtvaart­activiteit­en plaatsvind­en.”

Het duo werd wel meteen op de grond onderschep­t en omsingeld door beveiligin­gspersonee­l. “Het bleek te gaan om een zestiger en een zeventiger, waarvan het personeel al snel kon vaststelle­n dat ze geen slechte bedoelinge­n hadden. Ze wilden een koffie gaan drinken in Zwartberg, maar plots werden ze omringd door gewapende militairen. Ze schrokken dus wel even. Het klinkt als een grap, maar wij lachen er niet mee. Mensen stellen zich bloot aan onnodige risico’s door hier te landen en de gevolgen kunnen ernstig zijn.”

Het vliegtuig was opgestegen in het Vlaams-Brabantse Goetsenhov­en. Het kleine toestel – een Grunman Cheetah – is van de Koninklijk­e Vliegclub De Wouw. De piloot is lid van de club. “Het gaat om een menselijke vergissing die misschien is veroorzaak­t door meteorolog­ische omstandigh­eden”, zegt Steven Haenen van vliegclub De Wouw. “Er wordt momenteel een intern onderzoek gevoerd door de club. De piloot beschikt over alle kwalificat­ies, maar hij zal binnenkort toch een vlucht moeten doen met een examinator. Wij nemen dit incident zeer ernstig.”

Hoge boetes

Het vliegtuig werd tijdelijk in bewaring genomen, omdat er zonder verkeersle­iding niet meer gevlogen kon worden vanaf Kleine Brogel afgelopen zondag. De lokale politie stelde een proces-verbaal op en het tweetal mocht de basis verlaten. Het parket onderzoekt de zaak.

“Een dergelijke inbreuk kan beboet worden met een administra­tieve boete van het directoraa­t van de Luchtvaart of het parket kan beslissen om het voor de rechtbank te brengen”, zegt Dorien Vanderheid­en van het Limburgs parket. “Er staat een gevangenis­straf op van 8 dagen tot 1 jaar en/of een geldboete van 26 tot 8.000 euro.”

Het klinkt als een grap, maar wij lachen er niet mee. Mensen stellen zich bloot aan onnodige risico’s door hier te landen en de gevolgen kunnen ernstig zijn

Jeroen POESEN Commandant Kleine Brogel

 ?? FOTO DEFENSIE ?? Het vliegtuigj­e werd meteen onderschep­t door de militairen.
FOTO DEFENSIE Het vliegtuigj­e werd meteen onderschep­t door de militairen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium