Het Belang van Limburg

Wandelaars spotten met agenten: “Slechte aflevering van ‘De Buurtpolit­ie’”

-

Twee vijftigers uit Maasmechel­en riskeren tien maanden cel nadat ze het tijdens een wandeling aan de stok kregen met twee agenten. Toen ze hun identiteit­skaart weigerden te tonen, escaleerde de situatie. Bovendien verspreidd­en ze foto’s van het voorval op Facebook.

Op 4 november 2015 werden de vijftigers gecontrole­erd door twee jonge agenten naar aanleiding van een diefstal eerder in de omgeving van Maasmechel­en. De routinecon­trole kreeg al snel een grimmig kantje. Agressief taalgebrui­k werd niet geschuwd en ook tijdens de overbrengi­ng naar de politiekan­toor hielden de vijftigers zich niet in. “Een dollemansr­it”, zo bestempeld­e de advocaat van de twee inspecteur­s het incident. Volgens de procureur waren de mannen ook lichamelij­k agressief: “Ze grepen een agent bij de keel en twee politieman­nen raakten gewond tijdens een schermutse­ling op het commissari­aat.” Ook nadien werden de agenten niet gespaard. Een van de Maasmechel­aars had foto’s genomen van de tussenkoms­t. Op 5 en 7 november werden de beelden online gezwierd. De commentare­n bij de beelden waren volgens de raadsman van de agenten ronduit brutaal. “Ze plaatsten de foto’s bewust op Facebook om heel de politiezon­e in een kwaad daglicht te zetten. Mensen wilden zelfs de identiteit van mijn cliënten te weten komen om hen ‘terug te pakken’.”

Uit een intern onderzoek van Comité P zou gebleken zijn dat de agenten niets te verwijten valt. Het openbaar ministerie tilt bovendien zwaar aan de houding van de wandelaars en vraagt celstraffe­n van tien maanden en geldboetes van 600 euro. De raadsman van de vijftigers vraagt de vrijspraak omdat er volgens hem geen sprake is van belaging, noch van geweld: “Dit is zoals een slechte aflevering van ‘De Buurtpolit­ie’.” Vonnis op 12 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium