Het Belang van Limburg

Arbeider gered uit 30 meter hoge kraan

Poolse werknemer was onwel geworden

- Geert HOUBEN

De hulpdienst­en hebben een 46jarige arbeider gistermidd­ag op spectacula­ire wijze gered uit een 30 meter hoge torenkraan in Hasselt. De Poolse werknemer was onwel geworden door een inwendige bloeding op de werf van het Ursulinenh­of, vlak bij het oude stadhuis. In kritieke toestand werd de man naar het ziekenhuis afgevoerd.

Rond 12.15 uur maakte de machinist in de kraan plots geen contact meer met zijn collega’s in de diepe bouwput. De werfleider sloeg meteen alarm en riep er de hulpdienst­en bij. De brandweer liet het gespeciali­seerde REDT-team komen, dat getraind is voor reddingen op moeilijk te bereiken plaatsen. Na zowat een uur was de man uit de toren bevrijd.

“Dit jaar is het pas de tweede keer dat het REDT-team zo’n inter- ventie moet uitvoeren”, zegt kapitein Hugo Simons van de hulpverlen­ingszone Zuid-West Limburg. “Dankzij een goede samenwerki­ng met onder meer het urgentiete­am is dat vlot verlopen. Vanuit de put hebben wij meteen hulpverlen­ers en materiaal naar boven gebracht. Deze niet-alledaagse interventi­e heeft bewezen dat REDT wel degelijk zijn nut heeft.”

Operatie

De onfortuinl­ijke Pool was onwel geworden en zat bewusteloo­s in de kraan. Een verpleegku­ndige is naar boven gegaan om onmiddelli­jk de eerste zorgen toe te dienen. Voor het oog van vele nieuwsgier­igen konden de hulpdienst­en via een ladderwage­n en met de hulp van een hogere kraan op de werf het slachtoffe­r evacueren. “Het was een geluk bij een ongeluk dat de man in de laagste kraan zat. Nu konden wij hem met een brancard en de hogere kraan via de ladderwage­n naar beneden krijgen. Wij kunnen nu alleen maar hopen dat de kraanmachi­nist het redt. Zijn toestand was bijzonder kritiek en hij werd meteen geopereerd”, zegt Johan Lenaerts van Aanneminge­n Janssen uit Geel.

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ??
FOTO LUC DAELEMANS
 ??  ?? Het was een hele klus om de bewusteloz­e man uit de kraan te bevrijden. Het speciale REDT-team werd daarvoor ingeschake­ld.
Het was een hele klus om de bewusteloz­e man uit de kraan te bevrijden. Het speciale REDT-team werd daarvoor ingeschake­ld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium