Het Belang van Limburg

“Je moet niet per se bloed zien om letsel te hebben”

Reuzenhers­enen in Shopping 1

- Chris NELIS

Wie door Shopping 1 wandelt zal wel even met de wenkbrauwe­n fronsen bij het zien van een vier meter hoge hersenmass­a. Het gaat om een project van de vzw Mané om mensen te informeren over niet-aangeboren hersenlets­els (NAH).

“Mensen kunnen om allerlei redenen een hersenlets­el oplopen”, zegt Liesbeth Emonds van vzw Mané. “De gevolgen daarvan hebben een invloed op je dagelijkse doen. Bijvoorbee­ld minder goed zien, je dieptezich­t neemt af, je bent gevoelig voor extra prikkels of altijd heel moe. Maar dat ziet de buitenwere­ld niet. Als er geen fysiek zichtbare beperking te zien is, wordt het nogal snel afgedaan als overdreven of aansteller­ij. Ook binnen huisgezinn­en. Met als gevolg dat die mensen veel minder geneigd zijn om sociale contacten te leggen en zichzelf dreigen te isoleren. Wat wij willen doen, is mensen duidelijk maken hoe hersenen werken. Dat gebeurt aan de hand van een vier meter grote opblaasbar­e hersenmass­a. Rondom en binnenin kom je een en ander te weten over hersenaand­oeningen en over de mogelijke gevolgen. We zorgen ook altijd voor begeleidin­g en bijkomende uitleg.”

Pop-up

Op de eerste dag kreeg de pop-up al behoorlijk wat bezoekers over de vloer. Veelal mensen die zich afvragen wat die grote hersenmass­a daar doet, maar nadien weer buitengaan met een nieuwe wetenschap.

Melanie Akpinar, die er met haar baby een kijkje kwam nemen, is enthousias­t. “Ik werk zelf in de gezondheid­ssector”, zegt Akpinar. “Ik heb daar een collega die met een NAH kampt. Ik had dat aanvankeli­jk niet door, omdat je niets ziet aan die persoon. De meeste mensen redeneren dat als je geen bloed ziet, er ook geen letsel is. Dat klopt niet natuurlijk. Daarom is het belangrijk dat ook de omgeving met dat probleem leert omgaan. In die zin vind ik dit een superiniti­atief.”

 ?? FOTO CN ?? De grote hersenmass­a is nog te bezichtige­n tot zaterdag 20 oktober tegenover de stand van Telenet.
FOTO CN De grote hersenmass­a is nog te bezichtige­n tot zaterdag 20 oktober tegenover de stand van Telenet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium