Het Belang van Limburg

Groengevel moet testen of klimop stad gezonder maakt

Universite­it Hasselt start proefproje­ct in school

- Caroline VANDENREYT

Winnende nummers:

6 - 8 - 9 - 11 - 21 - 23 - 25 - 41 - 50 - 52 - 53 - 55 - 61 - 63 - 64 - 65 - 66 - 67 - 68 - 69

Winnende nummers: 0 - 9 - 1

Onderzoeke­rs van de Universite­it Hasselt gaan klimop, kiwibes en klimaugurk op de gevel van de Molse school Het Spoor planten om te testen of dat steden gezonder, minder vervuild en minder warm kan maken. Een tiental soorten klimplante­n komt er op de groengevel, over enkele maanden start ook een test met groendaken. Het project krijgt 2,5 miljoen euro Vlaams geld en is een samenwerki­ng van UHasselt, Universite­it Antwerpen, hogeschool PXL en het Wetenschap­pelijk en Technisch Centrum voor het Bouwbedrij­f.

“Samen met de leerlingen van Het Spoor zijn we bezig met de eerste groenwand, over een lengte van 42 meter. Hier komen planten als wingerd, klimop, wilde hop en kiwibes”, beschrijft professor Tom Artois van UHasselt. “Die zijn gekozen op basis van de structuur van hun bladeren. Maar uiteraard moeten het ook veelgebrui­kte planten zijn. We gaan geen experiment­en opzetten met klimplante­n die zelden geplant worden.” De keuze van kleine en grotere bladeren is onder meer bedoeld om te testen of dat een verschil maakt in de luchtzuive­ring. Een deel zal in de schaduw staan, andere planten komen in de zon.

Wateroverl­ast

“Dit maakt deel uit van het eerste, allesomvat­tende onderzoek naar groendaken en groengevel­s in Vlaanderen: het EcoCities-pro- ject. We krijgen hiervoor 2,5 miljoen euro van het Fonds voor Wetenschap­pelijk Onderzoek. Waarom zo’n onderzoek? In de steden heb je het probleem van allerlei vervuiling. Je hebt smog, fijn stof, er is te veel beton, wateroverl­ast tijdens stormweer en in de zomer vormen steden hitte-eilanden. Met de klimaatver­andering gaat dat laatste vermoedeli­jk nog erger worden”, klinkt Artois. “Maar je kan daar dus iets aan doen. Zoals meer groen in de steden brengen.” En dan denken ze vooral aan de vele daken en gevels die nu grijs blijven. “Sommige planten kunnen bijvoorbee­ld fijn stof uit de lucht wegvangen of zorgen voor verkoeling. Groendaken kunnen stormwater opvangen en geleidelij­ker afgeven. En ze hebben een isolerend effect. Om nog niet te spreken van het rustgevend effect op mensen of het feit dat ze zorgen voor allerlei beestjes – biodiversi­teit – in de stad.”

Allerlei onderzoeke­n

zullen

gebeuren op de groengevel aan Het Spoor, tegen volgend jaar moet er ook een groendak komen. “Ook bij mensen thuis en in bedrijven gaan we testen op bestaande groendaken.”

Sommige planten kunnen fijn stof uit de lucht halen of zorgen voor verkoeling. Groendaken kunnen stormwater opvangen

Tom ARTOIS

UHasselt

App

Het hele onderzoek loopt vier jaar lang. Achteraf is het de bedoeling om een soort van app uit te werken waarmee burgers (maar uiteraard ook overheden) zelf kunnen bekijken wat een groendak of groengevel in hun buurt kan opleveren. Zo kan een stad bijvoorbee­ld beslissen om meer groen aan te leggen in een wijk waar veel fijn stof naar beneden komt. Tegen 2026 willen de onderzoeke­rs een half miljoen vierkante meter groendaken meer op bestaande huizen.

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? In school Het Spoor worden verschille­nde groengevel­s aangelegd tussen een constructi­e van palen.
FOTO DICK DEMEY In school Het Spoor worden verschille­nde groengevel­s aangelegd tussen een constructi­e van palen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium