Het Belang van Limburg

MARTINEZ ROTEERT, MIGNOLET PARAAT

TRUIENAAR MAG HOPEN OP EERSTE INTERLAND IN ZEVEN MAANDEN

- Kristof LIBERLOO

Simon Mignolet wordt vanavond in de oefenwedst­rijd tegen Nederland nog eens tussen de palen verwacht. De Truienaar speelde op 27 maart van dit jaar voor het laatst bij de Rode Duivels, toen werd met 4-0 gewonnen van Saoedi-Arabië. Ook opvallend: België verloor al meer dan twintig jaar niet meer van Oranje. “Dit is geen vriendscha­ppelijke wedstrijd, tegen Nederland staat er voor België altijd iets op het spel”,

beseft ook bondscoach Roberto Martinez.

Een Belgenmop, ergens op een www-pagina gevonden en zelf aangepast aan de match van vanavond: Twee Rode Duivels zitten in een huurbootje te hengelen. Ze vangen veel vis. “Amai!”, roept Toby Alderweire­ld. “Dit is een goed plekje. We zouden het moeten markeren voor de volgende keer.”

“Da’s een goed idee”, antwoordt Thomas Meunier en hij zet een groot kruis achter op de boot. Dan varen ze terug naar de kant. Zegt Alderweire­ld: “Eigenlijk niet zo slim hoor, van dat kruis: want wie zegt dat we volgende week dezelfde boot weer hebben!”

Vergis u niet, in Nederland lachen ze nog altijd smakelijk met hun zuiderbure­n. En andersom. Het maakt een Derby der Lage Landen net zo interessan­t. Zeker nadat Oranje afgelopen weekend de grote voetbalnat­ie Duitsland met 3-0 vernederde, is de Hollandse branie helemaal teruggekee­rd. Maar er is ook respect voor België. Dat verdienen de Rode Duivels na hun derde plaats in Rusland en nummer één-notering op de FIFA-ranking. “Het respect is wederzijds”, vertelt Roberto Martinez. “Nederland heeft een sterke ploeg, met veel jong talent, maar ook enkele jongens die al de nodige ervaring hebben. Ik denk aan Depay en Wijnaldum. Tegen Frankrijk zette Oranje al een hoopgevend­e prestatie neer, de zege tegen Duitsland vond ik indrukwekk­end.”

6 september 1997

Toch moeten de Nederlande­rs al een hele poos terug in de tijd gaan voor de laatste zege tegen België. 6 september 1997 om precies te zijn. Meer dan twintig jaar geleden dus. Toen haalde Oranje het in De Kuip met 3-1: treffers van Stam, Kluivert en Bergkamp, Staelens scoorde voor de Belgen. Daarna volgden vijf gelijke spelen en twee zeges voor België. In totaal doet Oranje het met

Voor de fans is dit geen vriendscha­ppelijke wedstrijd. Dat had ik trouwens al gemerkt toen we Holland de vorige keer partij gaven

Roberto MARTINEZ Bondscoach België

negen overwinnin­gen, tegen vijf voor de Rode Duivels, nog altijd beter.

Vanavond staan er geen punten voor de Nations League of EKkwalific­atie op het spel. Toch hangt er een zweem van spanning in de lucht. “Ik begrijp wat je bedoelt”, grijnst Martinez. “Voor de fans is dit geen vriendscha­ppelijke wedstrijd. Dat had ik al gemerkt toen we Nederland de vorige keer partij gaven. Maar daar ben ik blij om. Dit is geen doordeweek­s klusje, daardoor kunnen we waarde hechten aan deze interland. Natuurlijk zijn de punten tegen Zwitserlan­d belangrijk­er, maar ook tegen Nederland willen we winnen.”

Castagne en Praet

Wie Martinez aan de aftrap zal brengen, valt nog af te wachten. Een aantal spelers krijgt alleszins rust. Meunier en Witsel gaven al aan dat ze niet blij zijn met de overvolle kalender, Fellaini en Kompany trainden gisteren niet met de groep. “Ik zal zeker niet de hele ploeg vervangen zoals tijdens het WK tegen Engeland”, weet Martinez. “Maar wijziginge­n zullen er zeker zijn.”

Meer dan waarschijn­lijk komt Simon Mignolet in doel. De Truienaar zit momenteel aan 21 caps in 87 selecties. Bij Liverpool plakt hij nog steeds op de bank, nadat hem geen transfer gegund werd. Eind september mocht hij nog eens opdraven in de League Cup. De Reds verloren met 1-2 van Chelsea. “Of Mignolet speelt? Die kans bestaat”, aldus Martinez. “Ik heb de jongens op dit moment nog niet gesproken, daarom wil ik er nu niet meer over kwijt. Maar ook Praet en Castagne verdienen bijvoorbee­ld een cap tegen Oranje. Praet is in Italië een andere speler geworden dan toen hij bij de Belgische U21 zat. Ik zie voor hem een belangrijk­e rol weggelegd in de toekomst. En Castagne toonde vorige maand in Schotland al wat hij kan.”

 ??  ??
 ?? Foto PHN ?? Wordt dit vanavond de rolverdeli­ng? Mignolet in actie, terwijl Courtois toekijkt.
Foto PHN Wordt dit vanavond de rolverdeli­ng? Mignolet in actie, terwijl Courtois toekijkt.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium