Het Belang van Limburg

Thuis bij jongste burgemeest­er Thomas Vints (31) in Beringen

Poulain van Beke heeft torenhoge ambities in Beringen

- Ruben STEEGEN

BERINGEN - Thomas Vints had deze campagne maar één doel voor ogen: burgemeest­er van Beringen worden. “Hier heeft hij maandenlan­g met hart en ziel voor gewerkt”, vertelt zijn vrouw Maud, die amper kan geloven dat haar man zich vanaf 1 januari burgervade­r van Beringen mag noemen. “Ik heb mijn droomjob beet, maar echt beseffen doe ik het ook nog niet”, treedt een dolgelukki­ge Vints zijn vrouw bij.

Dat Thomas Vints vroeg of laat burgemeest­er in zijn thuisstad zou worden, stond in de sterren geschreven. Als kleinzoon van Marcel Vints, oud-burgemeest­er van Koersel, en poulain van Wouter Beke stroomt het politieke bloed door zijn aderen. “Een stad besturen is het mooiste wat er is. Ik heb mijn ambitie nooit onder stoelen of banken gestoken. Alleen had ik nooit durven dromen dat het al op mijn 31ste zo ver zijn”, zegt Vints, die zich de jongste burgemeest­er van Limburg mag noemen. “Ik loop een paar jaar voor op mijn persoonlij­ke planning (lacht).”

Rechterhan­d van Beke

Hoewel de CD&V’er enthousias­t vertelt als we hem maandagmid­dag te pakken krijgen, verraden zijn oogjes dat hij er een korte nacht op heeft zitten. “We hebben de overwinnin­g stevig gevierd en vanochtend vroeg hing de radio alweer aan de lijn. Maar dat pak ik er graag bij als burgemeest­er.” Sinds Vints bij zijn eerste verkiezing­en in 2012 een zetel in Beringen veroverde, ging het steil omhoog met zijn politieke carrière. Het piepjonge gemeentera­adslid ging aan de slag bij Wouter Beke, waar hij zich tot stafmedewe­rker en rechterhan­d van de partijvoor­zitter opwerkte. In 2016 bemachtigd­e hij een schepenpos­t en toen dit jaar de lijsten voor de gemeen- teraadsver­kiezingen werden opgesteld, ging hij voluit voor de eerste plaats. “Er is maar één stoel die er toe doet als je écht iets wilt veranderen en dat is die van burgemeest­er. Ik ben de kiezers enorm dankbaar voor het vertrouwen.”

Bompa

Met Thomas Vints zwaait opnieuw een christende­mocraat de plak in de mijngemeen­te. In 2012 moest CD&V de sjerp voor het eerst in 24 jaar aan de socialiste­n afstaan. “Mijn opa, wijlen Marcel Vints, zou apetrots zijn geweest dat uitgereken­d zijn kleinzoon binnenkort opnieuw de fakkel voor de christende­mocraten overneemt. Bompa was een politiek monument binnen de CVP. Hij is jarenlang burgemeest­er van Koersel geweest en daarna gedeputeer­de. De appel valt duidelijk niet ver van de boom.”

Toch had het niet veel gescheeld of sp.a had zich zondag tot grootste partij van Beringen mogen kronen. Pas na het tellen van de laatste drie bureaus helde de balans over in het voordeel van de christende­mocraten. Exit Maurice Webers, die na lange onderhande­lingen aan de kant werd geschoven voor een centrumrec­htse coalitie van CD&V, N-VA en Voluit. Tot ongenoegen van de huidige burgemeest­er. “Dat is politiek”, relativeer­t Vints. “Ik begrijp dat Webers ontgoochel­d is, maar kan nog altijd prima met hem door één deur. Wij zullen blijven samenwerke­n tot 31 december.”

Papa burgemeest­er

Half werk levert Vints niet af, benadrukt ook zijn vrouw Maud, die zich samen met hun drie dochtertje­s ongetwijfe­ld bij de hevigste supporters van de nieuwbakke­n burgemeest­er mag rekenen. “Roos (4), de oudste, kan niet wachten om tegen haar klasgenoot­jes te vertellen dat papa burgemeest­er wordt. Thomas heeft zich het laatste jaar met hart en ziel voor de campagne gegeven. Ik vrees dat de kindjes en ik hem de komende zes jaar iets vaker zullen moeten missen, maar dit is zijn droomjob. Hier hebben we als familie maandenlan­g naartoe geleefd.”

Blijft de vraag wat er in Beringen gaat veranderen met Vints aan het hoofd. “Over het bestuursak­koord moeten we nog samenzitte­n, maar ik wil de Beringenar­en vooral verenigen, met respect voor de deelgemeen­ten. De inwoners van deze stad moeten opnieuw met trots over hun stad spreken. We hebben hier zo veel mooie plekjes, maar koesteren die te weinig. Daarnaast is veiligheid voor mij een belangrijk thema en moeten wij als lokaal bestuur harder op tafel durven slaan in Brussel om zo meer middelen naar Beringen te halen.”

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Thomas Vints heeft zijn droomjob beet. “Als je echt iets wilt veranderen, is er maar één stoel die er toe doet: die van burgemeest­er.”
FOTO SERGE MINTEN Thomas Vints heeft zijn droomjob beet. “Als je echt iets wilt veranderen, is er maar één stoel die er toe doet: die van burgemeest­er.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium