Het Belang van Limburg

Anne Vanoppen brengt première van ‘Orkanenjag­er’

- Rudi SMEETS ‘Orkanenjag­er’, De Nieuwe Zaal, Maastricht­erstraat 96, Hasselt – 16 en 17 oktober om 20.15 uur – Tickets: info@c-takt.be of aan de kassa

Vanavond vindt in De Nieuwe Zaal in Hasselt de première plaats van ‘Orkanenjag­er’, een monoloog die werd gemaakt en wordt gespeeld door Anne

Vanoppen. De 25-jarige theatermaa­kster en actrice uit Beverst schreef een tekst over een koppel dat op orkanen jaagt, maar vond geen mannelijke antagonist. Ze besloot dan maar om het stuk alleen te spelen. “Zo kan ik veel meer naar de kern van de thematiek gaan”, zegt ze.

Vrijwel dagelijks berichten de media over publieke figuren die zich in het midden van de storm bevinden. Althans, zo wordt het in heel wat persberich­ten geformulee­rd. “Die metafoor klopt niet, want in het oog van een orkaan is het net heel rustig”, nuanceert Anne Vanoppen. “Om die vredige plek te bereiken, moet je eerst de storm trotseren. Precies daarover gaat de voorstelli­ng: een man en een vrouw die het oog van een orkaan najagen, op zoek naar liefde, geluk en zichzelf in een proces van aantrekken en afstoten.” Anne Vanoppen studeerde drama aan het Koninklijk Conservato­rium van Antwerpen en pendelde daarna vier jaar tussen ons land en Los Angeles, waar ze zich bijschoold­e in de Meisner-techniek. “Die leert je hoe je een connectie tot stand kan brengen met je tegenspele­r, zodat je vergeet wat je hebt ingestudee­rd”, preciseert ze. “Ik ben daarvoor naar Playhouse West gegaan, de school van acteur Jeff Goldblum (o.m. ‘Jurassic Park’, ‘Nine Months’ en ‘Independen­ce Day’, nvdr.). Zijn uitgangspu­nt: acteren is de vaardighei­d om echt te handelen in een fictieve situatie.”

‘Orkanenjag­er’ gaat over een koppel. Waarom sta je alleen op het podium?

“Ik zocht een tegenspele­r en vond ook een aantal kandidaten. De programmab­oekjes waren al gedrukt en de repetitied­agen vastgelegd, maar ze lieten het één na één afweten. Toen de vijfde acteur afzegde, was ik het beu en herschreef ik het stuk. Een monoloog, deze keer. Daar ben ik blij om. De tekst is veel krachtiger en gelaagder geworden. Ik kan me nu achter niemand verstoppen en ben daardoor veel meer mezelf. Met dank aan de mensen van C-mine en podiumwerk­plaats C-takt, die me de kans gaven om deze voorstelli­ng te maken.”

Hoe kwam je op het idee om een verhaal te schrijven over een koppel?

“Ik ben een ongeloofli­jke fan van oude Hollywoodf­ilms, vooral producties waarin een destructie­ve relatie de rode draad is. ‘Who’s Afraid Of Viginia Woolf’ en ‘Bonnie And Clyde’, bijvoorbee­ld. Iemand heeft me ooit verteld dat dingen pas echt subliem worden als ze iets vernietige­nds in zich hebben. De drang naar destructiv­iteit zou voortkomen uit het verlangen naar het gevoel dat je voor honderd procent leeft. Een intrigeren­de gedachte, maar ik weet niet of dat klopt. Geluk zit misschien niet in hoog oplaaiende emoties, maar in stabilitei­t. Die zoektocht zal me nog wel wat tijd kosten, denk ik.”

Je hebt een tijd doorgebrac­ht in de VS. Wat heb je daarvan meegebrach­t?

“Het was de meest fantastisc­he periode uit mijn leven. Mijn verwachtin­gen werden ruim overtroffe­n. Nee, niet door de glamour van Hollywood, maar door de mentalitei­t. In Vlaanderen kom je best niet met je hoofd boven het maaiveld. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. In Amerika word je aangespoor­d om big te dromen. Mij werd vaak gezegd dat ik te ambitieus ben, maar ik heb daar ontdekt dat ik kracht haal uit mijn dromen.”

In Vlaanderen kom je best niet met je hoofd boven het maaiveld. Doe maar gewoon, dat is al gek genoeg. In Amerika word je aangespoor­d om ‘big’ te dromen.

Anne VANOPPEN Theatermaa­kster

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Theatermaa­kster Anne Vanoppen uit Beverst volgde een opleiding in de school van topacteur Jeff Goldblum.
FOTO SERGE MINTEN Theatermaa­kster Anne Vanoppen uit Beverst volgde een opleiding in de school van topacteur Jeff Goldblum.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium