Het Belang van Limburg

Groen overweegt hertelling in Bilzen

LAATSTE STEMBUREAU MAAKT WERELD VAN VERSCHIL

- Jan BEX

BILZEN - De partij Groen in Bilzen overweegt een hertelling van het resultaat van het laatste stembureau. Dat bevestigt Limburgs Groen-kopstuk en Bilzenaar Johan Danen. “Morgen nemen we die beslissing.”

In Bilzen circuleert sinds verkiezing­szondag het hardnekkig­e gerucht dat er een hertelling gevraagd is van het laatste stembureau, dat van Martenslin­de. Dat is nog geen feit, maar het kan wel een feit worden. Groen overweegt zo’n hertelling. De inzet is ook hoog.

Politieke kaarten

Hoe lagen de politieke kaarten in Bilzen zondagavon­d op dat ene kiesbureau na? Beter Bilzen van Bruno Steegen had 7 zetels, N-VA van Frieda Brepoels 6 zetels en Bilzen Bruist van Guy Swennen 2 zetels voor de meerderhei­d. Trots op Bilzen van Johan Sauwens had 12 zetels, Groen van Johan Danen 2 zetels en Vlaams Belang van Annick Ponthier 2 zetels voor de oppositie. Kortom, de actuele meerderhei­d in Bilzen (blauw-geelrood) had maar 15 van de 31 zetels. Eén te weinig. Sauwens en Danen hadden op dat moment al samen een akkoord. Sauwens met Trots op Bilzen, waarvoor één op de drie Bilzenaren stemde, was op dat moment incontourn­able voor een nieuw bestuur in Bilzen. Tot Martenslin­de binnenkwam. Toen kantelde het. Groen verloor een zetel ten voordele van Bilzen Bruist. Dus 16 zetels op 31 voor de huidige coalitie. Nipt, naar verluidt met zeven stemmen op overschot. De meerderhei­d was gered. Die sloot op een geheime locatie in Genk dan ook snel een akkoord. Tot frustratie van onmiskenba­ar de populairst­e Bilzense politicus: stemmenkan­on Johan Sauwens.

“Volkswoede”

Johan Danen (Groen): “We hebben nog geen hertelling gevraagd, maar we overwegen het wel. Die beslissing valt morgen. We gaan dat niet ijdel vragen, niet zomaar. Maar als er echt indicaties zijn, zullen we dat doen. Volgens onze voorlopige informatie zou er een te groot verschil kunnen zijn tussen het aantal stembrieve­n die in Martenslin­de zijn binnengeko­men en het aantal stembrieve­n die vanuit Martenslin­de naar het hoofdburea­u zijn gegaan.” Johan Sauwens (Trots op Bilzen): “Geen commentaar. Wij hebben alvast geen hertelling gevraagd. Al krijgen we wel getuigenis­sen binnen van onregelmat­igheden. Die zullen we onderzoeke­n. Eén ding staat vast: de volkswoede is groot in Bilzen.”

Guy Swennen (Bilzen Bruist): “Dit gerucht doet inderdaad de ronde in Bilzen. Maar volgens mijn informatie is er op het afsluitend­e pv van het hoofdburea­u door alle getuigen van de verschille­nde partijen geen enkele opmerking geformulee­rd.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? Johan Danen (Groen): “Als er echt indicaties zijn, zullen we een hertelling eisen.”
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR Johan Danen (Groen): “Als er echt indicaties zijn, zullen we een hertelling eisen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium