Het Belang van Limburg

Flitsmarat­hon: honderden Limburgers geven probleemst­raten door

Politie controleer­t vandaag in hele provincie

- Phillip PERGENS

De Limburger engageerde zich massaal om straten waar een probleem met overdreven snelheid is door te geven aan de politie. Het gaat om honderden mensen die suggesties doorspeeld­en voor de flitsmarat­hon van vandaag. De politiedie­nsten proberen er in de mate van het mogelijke rekening mee te houden, maar baseert zich toch nog vooral op de eigen gegevens om te bepalen waar de flitswagen zal staan.

Elk korps van onze provincie neemt vandaag deel aan de actie. “Overdag en ’s nachts”, luidt het bij de zone Heusden-Zolder. Op voorhand communicer­en over de tijdstippe­n en locaties doet niemand.

De federale politie liet eerder verstaan dat deze keer burgers probleemst­raten mochten melden en dat deze informatie aan de lokale zones zou worden bezorgd. Dat is ook gebeurd, maar niet iedereen zal daar rekening mee houden. “Omdat wij ons baseren op de eigen onderzoeke­n en data die we in het verleden hebben verzameld”, zegt Bart Voordecker­s van het Lommelse politiekor­ps. “We hebben dus wel een lijst gekregen, maar we zullen ons toch opstellen volgens de eigen vaststelli­ngen. Die gegevens en bevindinge­n zijn accuraat en houden met tal van parameters rekening, waardoor we de probleemge­bieden in kaart kunnen brengen. Het is niet de bedoeling dat we in een straat gaan staan omdat iemand vindt dat daar te hard gereden wordt. Daar moet onderzoek aan voorafgaan, want zulke informatie is subjectief.”

Niet klakkeloos

Hetzelfde horen we bij de politie Limburg Regio Hoofdstad. “We pakken de gekregen informatie uiteraard mee, maar we onderzoeke­n eerst intern of die overeenkom­t met de lijst die we aan de hand van eigen data hebben opgesteld. We gaan niet ergens klakkeloos op in.”

Dat de burgerzin wel degelijk aanwezig is, bewijst het aantal meldingen in bijvoorbee­ld Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken. “We hebben meer dan vijftig suggesties gekregen”, zegt korpschef Steve Provost. “We proberen daar in de mate van het mogelijke rekening mee te houden, maar eenvoudig is dat natuurlijk niet.” De zone Carma kreeg bijna 200 tips binnen. “We nemen die mee in overweging, al is het natuurlijk niet mogelijk om iedereen tevreden te stellen. Op sommige locaties is het ook gewoon technisch onmogelijk om te flitsen.”

Het is niet de bedoeling dat we in een straat gaan staan omdat iemand vindt dat daar te hard gereden wordt. Daar moet onderzoek aan voorafgaan

Bart VOORDECKER­S

Politie Lommel

Vakbondsac­ties?

Mogelijk kunnen de flitscontr­oles hier en daar gecounterd worden door een actie van de vakbonden, maar Carlo Medo van NSPV voorspelt weinig hinder: “Er is een stakingsaa­nzegging ingediend, maar we concentrer­en ons op de Azië-top in Brussel. Daarbij hebben we afgelopen vrijdag een zeer geslaagde actie achter de rug met de stiptheids­acties.”

Wie morgen de baan op moet, is bij deze dus gewaarschu­wd. Bij de vorige acties in april van dit jaar en in oktober 2017 reed nog een op de acht van de bestuurder­s te snel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium