Het Belang van Limburg

Weg met het busje, buitenland­se adviseur op komst

Voetbalbon­d neemt maatregele­n om imago van de refs te redden

- Ludo VANDEWALLE

Door de aanhouding van toprefs Bart Vertenten en Sebastien Delferière is het imago van de scheidsrec­hters geschaad. Tijd voor actie dus. De voetbalbon­d neemt de leiding van de scheidsrec­hterscommi­ssie weer helemaal over en stelde zeven maatregele­n voor.

1

Buitenland­se adviseur

Ondanks alle heisa lijkt het er sterk op dat Johan Verbist baas van de scheidsrec­hters mag blijven. Hij zal echter worden begeleid door een ex-scheidsrec­hter met internatio­nale faam. Een man die advies moet geven hoe we onze refs verder kunnen verbeteren en profession­aliseren. “We zijn met verschille­nde adviseurs aan het praten”, zegt Peter Bossaert, CEO van de voetbalbon­d. “We zoeken de Roberto Martinez van de arbitrage. Iemand met internatio­nale naam en faam.”

2

Gedaan met lachen met het busje waarin de videoref (VAR) zijn beslissing­en moeten nemen. De studio van de VAR wordt gecentrali­seerd in het nationaal voetbalcen­trum in Tubeke. Daarmee volgt België het voorbeeld van Duitsland en Nederland.

3

Studio VAR

Marc COUCKE Voorzitter Pro League

in Tubeke Onder vleugels van voetbalbon­d

De scheidsrec­hters vallen weer volledig onder bevoegdhei­d van de voetbalbon­d, zonder inmenging van de Pro League, de verzamelin­g van profclubs. In Engeland is de scheidsrec­hterscommi­ssie een volledig onafhankel­ijk orgaan, met ook nog eens een aparte CEO. Zo ver wil de bond niet gaan. “Ze zullen onafhankel­ijk werken, maar moeten wel rapportere­n aan de voetbalbon­d”, zegt Bossaert.

4

Er wordt een ethische code opgesteld voor de refs. Niet zomaar een blad papier waarop ze dan lezen wat mag en niet mag. Neen, er zal ook grondig over worden gepraat.

5

Ethische code Vergaderin­gen CEO-refs

Om de refs niet aan hun lot over te laten zodat ze zich geïsoleerd zouden voelen, zal de bondstop geregeld met hen vergaderen.

6

Het wordt verboden voor clubleider­s om contact te nemen of te hebben met refs. Ook een telefoontj­e of gesprek met de scheidsrec­htersbaas wordt als een overtredin­g beschouwd.

7 Verboden: contact met clubleider­s Geen openlijke kritiek meer

Het is voorbij: clubleider­s mogen geen kritiek meer leveren op de refs. “Dat helpt niet”, zegt Bossaert. “We moeten een sfeer creëren van geloof. Wij van onze kant gaan investeren in de kwaliteit.”

ANDERLECHT

Boeckx mogelijk out -

Anderlecht hervat dit weekend de competitie tegen Cercle. RSCA moet wel hopen dat er niets gebeurt met doelman Didillon, want tweede keeper Boeckx sukkelt met een liesblessu­re en staat mogelijk enkele weken aan de kant.

De scan van Morioka’s knie wees alleen maar een kneuzing uit. Het kan dat hij zondag inzetbaar is. Trebel, die sukkelde met de hamstring en de buikspiere­n, kreeg de afgelopen week vooral rust. Cobbaut is ondertusse­n twee maanden out met een enkelbless­ure en werkt nog altijd aan de weg terug.

ZULTE WAREGEM

Bedia mag spelen dankzij nieuwe regel huurspeler­s -

Einde discussies over gehuurde spelers die tegen hun ex-club niet mogen spelen. Bij de start van het nieuwe seizoen werd de regeling van kracht dat dit niet langer kon worden afgedwonge­n als de huurder bovenop het huurbedrag ook nog het volledige loon betaalt. Het probleem rees de komende speeldag bij Charleroi-Zulte Waregem. De West-Vlamingen huren Chris Bedia met aankoopopt­ie van de Carolo’s. Omdat voldoende werd bewezen dat Zulte Waregem het loon van Bedia op zich neemt, besliste de Licentieco­mmissie dat Bedia zondagavon­d gewoon mag aantreden op Mambourg.

WAASLAND-BEVEREN Vukotic tekent bij -

Bij Waasland-Beveren gaat het leven gewoon door. Zo werd het contract van Aleksandar Vukotic met twee jaar verlengd. Op zich niet bijzonder dat zijn contract verlengd wordt, ware het niet dat voorzitter Dirk Huyck – die gebruikeli­jk de contractbe­sprekingen afhandelt – door het federaal parket in verdenking gesteld is van criminele organisati­e en private corruptie en werd vrijgelate­n onder voorwaarde­n. De voorzitter verrichtte de voorbije weken wel het voorbereid­ende werk, maar de laatste fase van de contractve­rlenging werd uiteindeli­jk door de andere leden van de sportieve cel afgehandel­d, zonder tussenkoms­t van Huyck.

BUITENLAND

Liverpool moet Mané tijdje missen -

Sadio Mané is woensdag met succes geopereerd aan zijn hand. Dat heeft zijn club Liverpool bekendgema­akt. De 26-jarige Senegalees liep een blessure op tijdens de voorbije interlandb­reak. Naast Sané moet Liverpool-coach Klopp het ook stellen zonder Mo Salah (Egypte), Naby Keita (Guinee) en Virgil van Dijk (Nederland) die ook uitvielen tijdens de afgelopen interlandb­reak.

VROUWENVOE­TBAL Philtjens verliest in CL -

In de 1/8e finales van de Women’s Champions League hebben de Hasseltse Davina Philtjens en haar team Fiorentina met 1-0 verloren op bezoek bij Chelsea. Philtjens en ploegmaat Jaques speelden 90 minuten. Paris Saint-Germain, zonder de Landense Vanmechele­n, won bij het Zweedse Linköping: 0-2. De terugwedst­rijden worden afgewerkt op woensdag 31 oktober.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium