Het Belang van Limburg

“Er komt geen bakboek”

Julie Van den Driesschen mag zich winnares van ‘Bake Off Vlaanderen 2018’ noemen. dankzij ‘Bake Off’ durf ik wel veel meer te experiment­eren in de keuken.”

- Tom VETS

Ze versloeg twee geduchte tegenstand­ers: de jonge Lucas en de Bocholtse Deborah. “Een geldprijs hing niet aan de overwinnin­g vast. Maar “Er waren al mensen die het wisten, maar op de school waar ik werk hebben ze tot de finale in het duister getast”, vertelt Julie. “Ik kan een goeie pokerface opzetten. Vorige week dachten ze dat ik eruit lag. Ik had ze op het verkeerde been gezet.”

Zelfstudie

“Over mijn prestaties in de finale was ik tevreden, maar eigenlijk vond ik mijn allerbeste resultaat dat uit de derde aflevering”, klinkt het. “Ik was zo fier op mijn Halloweenh­uis. Alle onderdelen had ik met de hand geboetseer­d. Dat ik op vier uur tijd zo’n spektakels­tuk kon afleveren, kan ik nog steeds niet geloven.” In ‘Bake Off’ kregen Julie en co allerlei opdrachten: van pralines tot glutenvrij bakken. “Zelfstudie heeft me ver gebracht. Niet alleen klassieke bakboeken, maar ook veel filmpjes op YouTube kwamen goed van pas.” Aanvankeli­jk waren de ambities bescheiden. “Maar als je steeds doorgaat, wil je dat het niet meer fout loopt. We bleven steeds vrienden, maar je voelde het competitie-element op het einde opspelen. Er was ook meer stress, met als gevolg dat ik kleine foutjes begon te maken. In de halve finale liet ik iets aanbranden. Ik heb ook eens mijn eieren moeten weggooien nadat ik de tel was kwijtgeraa­kt omdat Wim (Opbrouck, nvdr.) voortduren­d vragen stelde.”

Creatiever

Een prijs viel er dan wel niet te winnen, toch heeft ‘Bake Off ’ Julie wat opgeleverd. “Na zoveel geleerd te hebben, durf ik thuis meer te experiment­eren. Ik maak taarten waar ik vroeger nooit aan begonnen zou zijn. Vroeger maakte ik uitsluiten­d klassieke taarten of de Christmas pudding van jurylid Regula. Of af en toe eens een rozijnenbr­ood. Ik maak nu zelf marsepeine­n figuurtjes, bak zelf de koekjes waarmee ik een taart versier en zelfs de confituren zijn niet zomaar aangekocht. Sinds ‘Bake Off’ ben ik creatiever en zelfzekerd­er geworden. Als het mislukt, begin ik gewoon opnieuw. Het zijn maar wat bloem, boter en eieren.” Taarten bak je meestal niet voor jezelf, maar om uit te delen. “In mijn geval vooral voor de schoonoude­rs”, lacht Julie. “Nu ik heb gewonnen, zal ik er niet onderuit kunnen om ook iets voor school te maken. Met twintig medewerker­s op het secretaria­at en 130 man in het lerarenkor­ps gaat dat nog een uitdaging worden.”

Misselijk

‘Bake Off’ werd tijdens de snikhete zomer gefilmd. “De hitte speelde vooral parten als we onze chocolade moesten afkoelen op een koude plaat. Het was toen zo’n weekend met 35 graden. Soms waren we zo geconcentr­eerd aan het werken dat we veel te weinig dronken. Op den duur kreeg je dan steeds hoofdpijn of werd je een beetje misselijk.” Opvallend: vorig jaar bracht de winnaar daags na de finale een bakboek uit. Nu is dat niet het geval. “Het is wel een droom, maar misschien iets voor later. Een goed boek vraagt veel tijd om te maken.”

 ?? FOTO HBVL ?? De Mechelse ‘Bake-Off’-winnares Julie Van den Driesschen.
FOTO HBVL De Mechelse ‘Bake-Off’-winnares Julie Van den Driesschen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium