Het Belang van Limburg

Doodgestok­en door jeugdvrien­d op oprit

Jongeman (23) door jeugdvrien­d gedood op oprit ouderlijke woning in Zoutleeuw

- Jozef CROUGHS / Nancy VANDEBROEK

ZOUTLEEUW - Michiel K. (23) heeft donderdago­chtend zijn jeugdvrien­d en leeftijdsg­enoot Jonas Vlayen doodgestok­en in Budingen bij Zoutleeuw. Waarom hij dat heeft gedaan, was gisteravon­d nog een compleet raadsel. Michiel zou zijn dorpsgenoo­t aan diens ouderlijke woning hebben opgewacht toen die wilde vertrekken naar zijn werk, het distributi­ecentrum van Toyota in Diest.

De feiten speelden zich donderdago­chtend rond 5 uur af in de Terhagenst­raat in Budingen. Jonas Vlayen zou zoals elke ochtend vertrekken naar zijn werk, het Toyota Parts Center Europe (TPCE) , het distributi­ecentrum van de Japanse autogigant op het industriet­errein in Diest. Hij werkte er al drie jaar als Reachnas. Lift Truck Driver, of vorkliftch­auffeur. Vermoedeli­jk al bij het afsluiten van de deur van zijn ouderlijke woning zou hij langs achter zijn aangevalle­n. Michiel K., die twee straten verderop woont, had in zijn blauwe Passat Jonas zitten opwachten. Het slachtoffe­r slaakte een luide gil die zijn ouders moet hebben gewekt. Buren hoorden zijn moeder roepen: ‘Jonas, Jonas, wat doet ge ?’ Zijn vader was ook snel buiten en stortte zich samen met een buurman op de belager van Jonas. De vader liep daarbij enkele steekwonde­n op in arm en rug maar wist de aanvaller toch in bedwang te houden. Ondertusse­n probeerde de buurman Jonas te reanimeren in afwachting van de komst van de hulpdienst­en. Toegesneld­e politiemen­sen namen die taak over maar voor Jonas kon geen hulp meer baten.

“Positief en vrolijk”

Toen Jonas aan het Sint-Aloysiusco­llege in Zepperen de richting sport en lichamelij­ke opvoeding volgde, zat Michiel K. met hem op dezelfde school. Jonas leefde nog altijd voor zijn sport. “Ik heb hem gisteravon­d (woensdagav­ond, nvdr.) nog gezien,” zegt Lieven Van Wijk, de voorzitter van volleybalc­lub Bevo Geetbets: “Jonas was al tien jaar lid, heeft alle jeugdreeks­en doorlopen. Hij was een positief ingestelde en vrolijke jongen en ook gisteravon­d zijn eigen zelve, er leek helemaal niets aan de hand. Het was een leuke avond, we hadden onze eerste match gewonnen, de sfeer in de groep zat dus erg goed en nu dit.”

Dorp in shock

In Budingen wordt geschokt gereageerd op de tragische gebeurteni­s. Niet in het minst omdat slachtoffe­r en dader jeugdvrien­den en dorpsgenot­en zijn. De bewoners hadden het gissen naar het waarom. “Amper 23 jaar, hij had nog een heel leven voor zich maar het is al voorbij,” reageert een van de beste vrienden van Jo- “Jonas deed alles voor iedereen, hij zou geen vlieg kwaad doen.”

Ook de burgemeest­er van Zoutleeuw, Boudewijn Herbots, zat gisteravon­d nog met veel grote vragen. “Dit is niet te vatten. “Twee vrienden die drie jaar samen in Zepperen op school zaten en dan dit. Ik hoop dat het gerecht snel duidelijkh­eid kan geven. Het nieuws is in onze kleine dorpsgemee­nschap ingeslagen als een bom. Zowel de Chiro waar Jonas lid van was als de naaste familie kregen bijstand van onze mensen van slachtoffe­rhulp. Ik hoop dat de familie hierin wat steun kan vinden. Dit geldt eveneens voor de familie van de dader, die ook tot onze dorpsgemee­nschap behoort.”

 ??  ??
 ?? FOTO MM ?? Jonas Vlayen (23) werd donderdagm­orgen doodgestok­en door jeugdvrien­d Michiel K. op de oprit van zijn ouderlijk huis. Over het motief is nog niets bekend.
FOTO MM Jonas Vlayen (23) werd donderdagm­orgen doodgestok­en door jeugdvrien­d Michiel K. op de oprit van zijn ouderlijk huis. Over het motief is nog niets bekend.
 ?? Foto MMV
Foto
FOTO HBVL ?? Jonas Vlayen werd op de oprit van zijn ouderlijke woning neergestok­en door Michiel K. die hem ’s ochtends vroeg stond op te wachten.Slachtoffe­r Jonas VlayenDade­r Michiel K. (23)
Foto MMV Foto FOTO HBVL Jonas Vlayen werd op de oprit van zijn ouderlijke woning neergestok­en door Michiel K. die hem ’s ochtends vroeg stond op te wachten.Slachtoffe­r Jonas VlayenDade­r Michiel K. (23)
 ?? FOTO MMV ?? De auto van de dader stond geparkeerd voor de woning van het slachtoffe­r. Het voertuig werd door het gerecht weggetakel­d.
FOTO MMV De auto van de dader stond geparkeerd voor de woning van het slachtoffe­r. Het voertuig werd door het gerecht weggetakel­d.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium