Het Belang van Limburg

Honderd stembrieve­n verdwenen in Bilzen

Groen vraagt hertelling, ook Sauwens overweegt aanvraag

- Jan BEX/Johnny GEURTS

BILZEN - Johan Danen van Groen in Bilzen vraagt bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen een hertelling van de stemmen van minstens drie Bilzense telbureaus. “Te veel onregelmat­igheden. In een bepaald bureau hebben we zelfs een verschil van 100 op een totaal van 1.800 kiesbrieve­n vastgestel­d.” Ook Trots op Bilzen van Johan Sauwens overweegt zo’n aanvraag.

De politieke sfeer in Bilzen is gespannen. Talk of the town is de nipte verkiezing­soverwin- ning van de huidige meerderhei­d. Die heeft opnieuw een coalitie gesloten op basis van 16 tegenover 15 zetels. Waarbij oppositiep­artij Trots op Bilzen van stemmenkan­on Sauwens als tegengewic­ht liefst 12 zetels in de wacht sleepte. Amper zeven stemmen zouden het voordeel hebben doen kantelen ten gunste van de oude en ook nieuwe meerderhei­d. Volgens Johan Danen zijn er evenwel te veel onregelmat­igheden bij minstens drie bureaus tussen het aantal ‘vertrokken’ en ‘getelde’ kiesbrieve­n. Ook Trots op Bilzen overweegt een verzoek tot hertelling. Bruno Steegen, normaal de volgende burgemeest­er, heeft het over een verziekt politiek klimaat in Bilzen: “Men vraagt onze verkozenen al om over te lopen.”

BILZEN - Groen Bilzen vraagt de hertelling van minstens drie Bilzense telbureaus. “We hebben met onze juristen een aantal slordighed­en vastgestel­d: tot 5,5 procent verschil tussen het aantal vertrokken stembrieve­n uit een stembureau en het aantal op het hoofdburea­u aangekomen stembrieve­n.”

De Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen moet zich nu over de Bilzense kwestie buigen. “Als de vraag ontvankeli­jk is, heeft de Raad tot 45 dagen tijd om te oordelen”, aldus professor Ackaert. “Zo kunnen de nieuwe gemeentebe­sturen toch nog voor Nieuwjaar geïnstalle­erd worden.”

“Niets te verliezen”

Johan Danen meldde gisteravon­d, na een analyse door juristen, dat Groen zal overgaan tot een aanvraag voor hertelling van een aantal stembureau­s. Danen: “We zijn dat de kiezer verplicht. De inzet is groot. We missen immers maar een zevental stemmen om die laatste zetel alsnog naar ons toe te trekken. Dan zou de coalitievo­rming in Bilzen er helemaal anders uitzien.”

Zondag bleek na de telling van de stemmen van de gemeentera­adsverkiez­ingen in Bilzen dat de toewijzing van de laatste restzetel slechts van enkele stemmen afhing. Hierdoor ging het laatste zitje naar Bilzen Bruist. De partij van Guy Swennen steeg van 2 naar 3 zetels. Daardoor bleef Groen, dat er virtueel twee had, hangen op 1 zetel.

Danen: “Uit het bestuderen van de officiële stukken blijkt nu dat er, bewust of onbewust, een aantal slordighed­en in de telling zijn geslopen. In zeker drie stembureau­s zijn er te grote verschille­n tussen het aantal van daaruit vertrokken stemformul­ieren en het aantal stemformul­ieren dat geteld is in het telbureau. Het gaat over meerdere bureaus, niet alleen over het laatste. Van enkele verschille­n op 1.800, tot meer dan 100 op 1.800 stemformul­ieren. Dat is 5,5 %. Waarbij er, zeker bij de grote verschille­n, minder stembrieve­n zijn geteld in het telbureau dan dat er vertrokken zijn in het kiesbureau. Hoe komt dat? Dat moet onderzocht. We gaan nu met een onderbouwd dossier de vraag voor hertelling van een beperkt aantal telbureaus inleiden bij de Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen.” Danen schat de kans dat de vraag ontvankeli­jk is, op fifty-fifty. “We hebben niets te verliezen. Een gering aantal stemmen in onze richting kan de kiesuitsla­g helemaal omkeren. Dus ook de huidige coalitievo­rming.”

Ook Trots op Bilzen

Er zijn nog kapers op de Bilzense kust. Zo is er een hardnekkig gerucht dat in het stembureau van Eigenbilze­n, het dorp waaruit zowel Steegen, Brepoels als Swennen afkomstig zijn, aan een aantal kiezers helemaal geen identiteit­skaart werd gevraagd. Johan Sauwens: “Ik heb dat gerucht ook gehoord. Maar er zijn nog andere vreemde elementen. Onze juristen onderzoeke­n die nu. Ik weet niet of het over dezelfde bezwaren gaat als die van Groen. Maar wij overwegen ernstig een hertelling.” Een klacht bij de nu op Vlaams niveau georganise­erde Raad voor Verkiezing­sbetwistin­gen komt wel vaker voor. “Al is in Limburg de Raad, die toen nog provinciaa­l georganise­erd was, in 2012 niet ingegaan op vragen om te hertellen. In Antwerpen is dat bijvoorbee­ld toen wel gebeurd”, zegt professor Johan Ackaert. “De termijnen om te oordelen zijn zo opgesteld dat de gemeentebe­sturen tegen Nieuwjaar rechtsgeld­ig kunnen geïnstalle­erd worden.”

Tot slot. Liberaal Bruno Steegen, na een akkoord tussen Beter Bilzen, N-VA en Bilzen Bruist, in principe de volgende burgemeest­er van Bilzen: “Ik heb geen weet van onregelmat­igheden. Het uiteindeli­jke proces-verbaal werd goedgekeur­d zonder enig voorbehoud. We wachten af. Laat de Raad zijn werk doen. Ik vind het wel bijzonder jammer dat Bilzen, dat tot voor kort in zo’n positief daglicht stond, nu zo negatief in het nieuws komt omwille van pure partijpoli­tiek. Om de situatie te schetsen: een van onze verkozen raadsleden werd gisteravon­d gecontacte­erd door Trots op Bilzen (de partij van Sauwens, red.) om over te lopen met de belofte van een schepenman­daat. Dit is zo’n leuk stadje en nu wordt er haat gezaaid. Hallucinan­t.”

 ?? Foto TOM PALMAERS ?? Johan Sauwens (Trots op Bilzen): “Er zijn een aantal vreemde elementen en ook wij overwegen ernstig een hertelling.”
Foto TOM PALMAERS Johan Sauwens (Trots op Bilzen): “Er zijn een aantal vreemde elementen en ook wij overwegen ernstig een hertelling.”
 ?? FOTO BBB ?? Johan Danen (Groen): “In zeker drie stembureau­s zijn er te grote verschille­n tussen het aantal kiesbrieve­n ter plekke en het aantal brieven dat erna is toegekomen in het telbureau.”
FOTO BBB Johan Danen (Groen): “In zeker drie stembureau­s zijn er te grote verschille­n tussen het aantal kiesbrieve­n ter plekke en het aantal brieven dat erna is toegekomen in het telbureau.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium