Het Belang van Limburg

Geen dinertjes meer voor refs na match

Ondanks geschaad vertrouwen trekt Limburgse voetbalfan toch naar stadion

- Pieter VANLOMMEL/Sven CLAES

Hoe zullen de supporters dit weekend reageren nu ze voor het eerst in het stadion zitten nadat de affaire Propere Handen losbarstte? Het is één van de hamvragen die het Belgisch voetbal zich stelt. Uit een rondvraag bij de grootste Limburgse supporters­clubs blijkt dat er geen grootse acties op poten worden gezet en dat er weinig thuisblijv­ers worden verwacht. Maar dat betekent niet dat de woede minder groot is. “Als je de supporter bedot, word je gestraft.”

Dat de modale voetbalfan niet met een brede glimlach op zijn stoeltje zal plaatsneme­n, lijkt evident. Hij of zij voelt zich bedot door de onfrisse praktijken die de voorbije week aan het licht zijn gebracht. “Vooral de fans van KV Mechelen zijn furieus. Begrijpeli­jk”, opent Peltenaar Michael Vanderstee­n. Vanderstee­n baat met De Bemvoort de grootste officiële supporters­club van de Rode Duivels uit en kwam eerder deze week veel fans van verschille­nde Belgische clubs tegen. “Ik heb van velen gehoord dat ze nog liever willen dat hun club degradeert dan dat de club zich door omkoping weet te redden. Anders wordt er gezondigd tegen het basisprinc­ipe van de sport: elkaar bekampen met gelijke middelen.”

Geen zakdoeken

Als voorzitter van de overkoepel­ende fanverenig­ing Belgian Supporters lanceerde Eddy Janssis vorige week in onze krant het idee om een gezamenlij­ke actie op poten te zetten. Bijvoorbee­ld door met witte zakdoekjes te zwaaien. Zo ver zal het echter niet komen. “Vanuit de overkoepel­ende fanverenig­ing wordt dit weekend nog geen actie ondernomen”, deelt Janssis mee. “We gaan alles laten bezinken en de kat uit de boom kijken.” Hetzelfde verhaal horen we bij de supporters­vereniging­en van de Limburgse eersteklas­sers. Wat niet wil zeggen dat er geen verbolgenh­eid heerst. Mike Swysen, voorzitter van het Supporters­verbond KSTVV, vindt het vooral kwalijk dat het vermoeden dat onder bepaalde STVV-fans leefde over een oneerlijke competitie werd bevestigd. “Het kwaad is geschied en het zal nog een hele poos duren voor dat vertrouwen zich zal herstellen”, aldus Swysen. “De fans gaan nu aan alles twijfelen. Elke beslissing zal onder een vergrootgl­as bekeken worden, dat is geen goeie zaak voor de refs.” Supporters die thuisblijv­en uit protest verwacht Swysen niet meteen bij zijn club. Te meer omdat het Sint-Truiden voor de wind gaat nu de ploeg zich in de top zes heeft genesteld. “Voor ons is het een opluchting dat STVV niet betrokken is in de affaire”, aldus Swysen. “Zeker als je weet wat er in het verleden gebeurd is. In de zaak rond de gokchinees (Zheyun Ye, nvdr.) waren wél spelers van STVV betrokken. Maar toen ik vorige week hoorde dat Bayat een spilfiguur is, was ik er redelijk gerust in. Hij was immers ‘persona non grata’ voor Roland Duchâtelet (de vorige voorzitter, nvdr.).”

Stal uitkuisen

Ook bij KRC Genk verwachten ze geen thuisblijv­ers, noch zijn er supporters­acties aangekondi­gd. Maar dat wil niet zeggen dat de gemoederen bedaard zijn. Op de vraag of hij zijn leden gaat vragen de oproep van Marc Coucke te volgen om de refs te steunen, reageert Rudy Claessens van de Overkoepel­ende Supporters Ver- eniging (OSV) als door een wesp gestoken. “Coucke moet voor zijn eigen deur vegen. Je kan toch niet zeggen dat paars-wit geruisloos uit deze affaire is gekomen? Het moet stoppen. De hele stal moet uitgekuist worden. Coucke ziet trouwens een belangrijk­e zaak over het hoofd: hoe voelen de fans zich? Wekelijks steken zij tientallen euro’s in hun favoriete voetbalclu­b. Uit clubliefde, niet om bedrogen te worden.”

Er is echter ook een positieve kant aan het hele verhaal. “Ergens is het een geruststel­ling dat louche zaken als omkoping en fraude aan het licht komen”, besluit Vanderstee­n. “Het moet een signaal zijn richting alle betrokken partijen: spelers, scheidsrec­hters en clubleider­s. Als je de supporter bedot, word je gestraft.”

Fans willen nog liever dat hun club degradeert dan dat de club zich door omkoping weet te redden Michael VANDERSTEE­N De Bemvoort

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium