Het Belang van Limburg

Het alternatie­f

- Door Timmie van Diepen

Nu het stof van de lokale en provincial­e verkiezing­en stilaan is neergedwar­reld, worden alle ogen resoluut op mei 2019 gericht. De federale, Vlaamse en Europese stembusgan­g is nog zeven maanden van ons verwijderd, maar geen mens die eraan twijfelt dat de periode tot mei één langgerekt­e campagne zal worden, alle retoriek van premier Michel ten spijt.

Hoewel de uitslag van zondag moeilijk te extrapoler­en valt naar volgend jaar, analyseerd­en de partijen de afgelopen dagen met veel aandacht de cijfers. Meer dan welke peiling ook bieden vooral de provincier­aadsverkie­zingen - waarin veel kopstukken hun opwachting maken - een goed beeld van de krachtsver­houdingen. Daaruit kunnen we drie conclusies trekken.

Ten eerste: de N-VA is er niet in geslaagd de CD&V te onttronen als lokale machtspart­ij. Dat partijvoor­zitter Bart De Wever keizer van ’t stad blijft, verdoezelt een teleurstel­lend resultaat in de rest van Vlaanderen, waar de partij in driekwart van de gemeenten er zelfs op achteruitg­aat. Vooral in Limburg, West-Vlaanderen en grote delen van Oost-Vlaanderen slaagt N-VA er niet in om zich lokaal succesvol te verankeren. Zo blijft de strijd om de titel van Vlaamse volksparti­j onbeslist.

Ten tweede: waar N-VA daalt, gaat dat in drie op de vier gevallen gepaard met een stijging van Vlaams Belang. Die heroplevin­g van extreemrec­hts moet N-VA zorgen baren. De partij zette hoog in op thema’s als identiteit, veiligheid en migratie, omdat ze dacht dat ze die dankzij de populaire Theo Francken succesvol had geclaimd. Dat blijkt niet zo te zijn. De kiezers van Vlaams Belang keren terug naar de originele verkoper. Om die tendens om te buigen, zal N-VA mogelijk overschake­len op een (nog) harder discours.

Ten derde: door de opmars van Vlaams Belang is Vlaanderen er ondanks het succes van Groen - niet minder rechts op geworden. In Wallonië is het beeld fundamente­el anders. Daar schuift de kiezer verder op naar links. Ecolo en PTB gaan er fors vooruit, ten koste van de traditione­le partijen.

Al die tegenstell­ingen zullen het er in mei volgend jaar niet gemakkelij­ker op maken. Als de resultaten van de provincier­aadsverkie­zingen zich doorzetten, is een regering-Michel II onmogelijk en is de N-VA niet langer incontourn­able. Een traditione­le tripartite of paarsgroen behoren zelfs opnieuw tot de mogelijkhe­den. Niet verwonderl­ijk dus dat De Wever in Antwerpen een coalitie met Groen op de been wil brengen, want ook federaal zou het Jamaicamod­el met de Vlaams-nationalis­ten, liberalen en groenen wel eens het best te verdedigen democratis­che alternatie­f kunnen zijn voor een door de Waalse kiezer gewilde progressie­ve regering. In het andere geval doemt aan de einder het trieste record van de 541 dagen durende regeringsv­orming uit 2010-2011 weer op.

De tegenstell­ing tussen een rechts Vlaanderen en een steeds linkser wordend Wallonië zal het er in mei 2019 niet gemakkelij­ker op maken

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium