Het Belang van Limburg

“In november kunnen we Langerlo opstarten”

Met sloop bedreigde elektricit­eitscentra­le kan stroomteko­rt in de winter mee verhelpen

- Rob RODIERS

GENK - Engie Electrabel wil een deel van de elektricit­eitscentra­le van Langerlo in Genk vanaf november opnieuw activeren. Dit om een mogelijk stroomteko­rt deze winter te helpen voorkomen. De energielev­erancier heeft een productiev­ergunning aangevraag­d bij de FOD Economie en verwacht volgende week fiat te krijgen om de centrale, die sinds midden 2017 dicht was, opnieuw in gebruik te nemen. “Tot einde maart huren we twee gasturbine­s om, indien nodig, tweemaal 44 megawatt op te wekken, oftewel een equivalent van 200.000 gezinnen”, verduideli­jkt Hellen Smeets, woordvoers­ter bij Engie Electrabel.

In april van 2017 legde de NV Langerlo de boeken neer. Het 25 hectare grote terrein op Genk Zuid, dat in handen kwam van Global Estate Group, lag er sindsdien verlaten bij. Begin dit jaar gaf de stad Genk groen licht aan de West-Vlaamse projectont­wikkelaar (sinds kort ook eigenaar van de Expodroom in Bree) om de installati­es en gebouwen te slopen. Deze afbraakwer­ken moeten binnen de drie jaar achter de rug zijn zodat Langerlo kan transforme­ren tot een site met duurzame industrie. Door het dreigende stroomteko­rt deze winter moeten die plannen echter even in de koelkast. Engie Electrabel heeft immers het oog laten vallen op de twee gasturbine­s van de centrale.

Testwerk

“Het Vlaams Parlement heeft de voorbije week een decreet in spoedproce­dure goedgekeur­d dat de plaatsing van tijdelijke gas- of dieselinst­allaties en de heropstart van niet-operatione­le installati­es mogelijk maakt”, licht Hellen Smeets, woordvoers­ter bij Engie Electrabel toe. “Op die manier kwam de centrale van Langerlo opnieuw op onze radar terecht. Volgens onze technici bevonden de twee gasturbine­s zich nog in een voldoende goede staat om ze te reactivere­n. Of dat werkelijk zo is wordt momenteel uitvoerig getest. De centrale lag immers anderhalf jaar stil. Begin november gaan we die turbines een eerste keer in gebruik nemen om te kijken of ze daadwerkel­ijk operatione­el zijn.”

Vergunning­en

De benodigde vergunning­en heeft Engie Electrabel nog niet op zak. “We zijn in blijde verwachtin­g van de productiev­ergunning”, weet de woordvoers­ter. “Die is vorige week aangevraag­d. Volgende week hopen we een fiat te krijgen van de FOD Economie. De milieuverg­unning kunnen we dan weer overnemen van de huidige eigenaar.”

De twee gasturbine­s die Engie Electrabel opnieuw wil opstarten zouden goed zijn voor een extra capaciteit van 88 megawatt. “Oftewel een equivalent van 200.000 gezinnen”, rekent Smeets uit. “Het reactivere­n van de centrale is niet de goedkoopst­e manier om elektricit­eit op te wekken. Daarom zal Langerlo alleen maar geactiveer­d worden wanneer dat echt nodig is. Nu, de centrale op Genk-Zuid is lang niet het enige alternatie­f om ons land van genoeg stroom te voorzien. Ook voor de warmtekrac­htkoppelin­gscentrale van chemiebedr­ijf Monsanto in Antwerpen hebben we een aanvraag ingediend. De rest moet van dieselgroe­pen komen die we in ons bezit hebben.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium