Het Belang van Limburg

Drones al 50 keer op interventi­e

Twaalf piloten halen vliegbreve­t om hulpdienst­en bij te staan

- Phillip PERGENS

GENK - De hulpdienst­en kunnen vandaag rekenen op twaalf gediplomee­rde dronepilot­en. Ze ontvingen hun vliegbreve­t donderdag en zijn de eerste afgestudee­rden van een nieuwe specialisa­tie op de provincial­e veiligheid­sschool PLOT in Genk. Dat ze nuttig zijn bewezen ze het afgelopen half jaar. Hun drones vlogen al vijftig keer uit tijdens diverse interventi­es. “Onze brandweerm­annen en politiemen­sen zetten een nieuwe standaard”, zegt directeur Jacky Vastmans.

Met twaalf zijn ze, allemaal mannen, die zich vanaf nu officieel dronepiloo­t mogen noemen. Ze behaalden hun vliegbreve­t aan de veiligheid­sschool PLOT in Genk. Als eerste groep, want de specialisa­tie is gloednieuw en focust op de toekomstig­e hulpverlen­ing. “We mogen spreken van een mijlpaal”, vertelt directeur Jacky Vastmans. “Onze brandweerm­annen en politiemen­sen zetten een nieuwe standaard.”

Vastmans noemt het een exclusieve opleiding, de enige in zijn soort in België. “Die intussen op veel internatio­nale belangstel­ling kan rekenen. Suriname, Kazachstan, Servië en Marokko hebben zich al gemeld en willen weten hoe we dit aanpakken.”

De gediplomee­rde dronepilot­en zijn naast politiemen­sen ook brandweerm­annen. In het centrum van Limburg zal een pool van vier mannen van de federale politie en twee van de lokale zone Limburg Regio Hoofdstad (LRH) actief zijn. Het noorden kan terugvalle­n op agenten van de zones Lommel en Kempenland, maar ook brandweerm­annen van de zone NoordLimbu­rg. “We vormen samen het Drone Team Limburg. De onderlinge samenwerki­ng primeert. Van vaste koppeltjes is geen sprake. Iedereen kan met iedereen aan de slag”, luidt het bij de piloten.

Ondersteun­ing

Het doel is om heel de provincie met drones te ondersteun­en, tij-

dens interventi­es zoals zware branden en ongevallen of een zoektocht naar vermiste personen, maar ook tijdens bestuurlij­ke en gerechteli­jke acties. Denk maar aan evenemente­n of het opsporen van cannabispl­antages. “We volgden allen een extra module die niet voor een burgerpilo­ot is weggelegd. Zo mogen wij wel nachtvluch­ten en vluchten buiten gezichtsbe­reik uitvoeren”, zeggen Koen Cleenders en Tom Hannes van LRH.

Dat ze hun nut hebben bewijzen de cijfers. Tijdens hun opleiding vlogen ze het voorbije half jaar al vijftig keren uit. “En dat cijfer zal enkel oplopen. Zo zijn we het droneteam aan het voorbereid­en voor een interventi­e van gevaarlijk­e stoffen waardoor we minder snel naar de gaspakken moeten grijpen”, verduideli­jken brandweerm­annen Benny Schepers en Michiel Coomans.

De toekomst lijkt verzekerd. Een nieuwe opleiding staat nog niet gepland, maar voor de inschrijvi­ngen is er een wachtrij.

 ??  ??
 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? De piloten behaalden gisteren hun vliegbreve­t aan de provincial­e veiligheid­sschool PLOT.
FOTO KAREL HEMERIJCKX De piloten behaalden gisteren hun vliegbreve­t aan de provincial­e veiligheid­sschool PLOT.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium