Het Belang van Limburg

Nog altijd een op tien te snel tijdens tiende flitsmarat­hon

- Phillip PERGENS

HASSELT - Tijdens de flitsmarat­hon woensdag zijn er iets minder Limburgers geflitst dan bij de vorige negen edities. Uit de cijfers blijkt dat goed een op de tien te snel reed. Toch waren er ook dit keer weer enkele uitschiete­rs te noteren. Zones Kempenland en Carma, samen goed voor 12 gemeenten, konden gisteren nog geen cijfers geven.

Uit de voorlopige resultaten blijkt dat iets minder automobili­sten zich hebben laten vangen. Van de 31.053 bestuurder­s die een bemand toestel passeerden reden er 3.262 te snel. Dat is 10,5 procent van het aantal gecontrole­erden. Bij de vorige twee edities ging het nog telkens om een op de acht chauffeurs.

Snelheidsd­uivels

Heusden-Zolder scoort het slechtst. “Een oud zeer”, klinkt het bij de politie. De gemeente sleept al meerdere jaren een problemati­ek van hardrijder­s en straatrace­rs met zich mee. Zelfs tijdens deze aangekondi­gde controleac­tie reed nog meer dan 22 procent sneller dan de toegelaten limiet. Acht snelheidsd­uivels komen zelfs in aanmerking om hun rijbewijs kwijt te spelen. “De cijfers liggen in de lijn van onze verwachtin­gen. We schommelen meestal tussen 18 en 24 procent overtreder­s met uitschiete­rs van 33 en 34 procent. De sensibilis­eringscamp­agnes lijken voorlopig dus niet te helpen.” Heusden-Zolder heeft wel twee grote verkeersas­sen door zijn grondgebie­d lopen. “We zijn tijdens de flitsmarat­hon gaan staan op plaatsen waar we volgens onze data met veiligheid­sproblemen zitten. Het is niet zo dat we sluipwegen viseren. We controleer­den in zones 50 en 70. Het is op deze locaties dat er het slechtst gescoord wordt.”

Ook het Maasland scoort niet goed. In Maaseik, Dilsen-Stokkem, Maasmechel­en en Lanaken

noteren ze hoge percentage­s. Op de Koning Albertlaan in Maasmechel­en werd er iemand met een snelheid van 103 km/uur geflitst. De toegelaten snelheid is er 50 km/ uur. Op de Weg naar As in Dorne reed vier op tien te snel. Politiezon­e Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerker­ken sluit hierbij aan. “Mogelijk is dat te wijten aan de locaties waar we stonden. We hebben gefocust op de kleinere doorgangsw­egen die ons door de bewoners werden aangereikt als probleemge­bieden”, zegt korpschef Steve Provost.

Positieve resultaten

Maar er is ook positief nieuws. In de zone Beringen-Ham-Tessenderl­o reed nog geen 3 procent van de automobili­sten te snel, al was er wel een laagvliege­r die aan 146 km/uur in een zone 70 kwam voorbijgev­logen. LRH en Tongeren-Herstappe scoren ook goed. Al moet de lage 2 procent van die laatste politiezon­e ook gekaderd worden. Zij moesten hun actie na een tijdje staken omdat het flitstoest­el kampte met problemen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium