Het Belang van Limburg

Nieuw Hasselts bestuur neemt vliegende start

Kadertekst, verdeling schepenman­daten en vijf ‘quick wins’ klaar

- Yves LAMBRIX / Dirk JACOBS

De nieuwe bestuurspl­oeg van N-VA, RoodGroen+ en Open Vld neemt een vliegende start: de kadertekst voor het bestuursak­koord, de eerste quick win en verdeling van de schepenman­daten zijn al klaar. Voor N-VA worden Lies Jans, Rik Dehollogne en Joske Dybajlo-Dexters schepen, voor Open Vld Laurence Libert en Frank Dewael. RoodGroen+ vult dit plaatje later in.

HASSELT - Toekomstig burgemeest­er Steven Vandeput en de coalitiepa­rtners N-VA, RoodGroen+ en Open Vld hebben de kadertekst al klaar die de basis zal vormen voor het bestuursak­koord. “De Hasselaar heeft een duidelijk signaal gegeven en verwacht een beleidsplo­eg die vertrouwen geeft aan en contact maakt met de Hasselaar. Daarom gaan we de gemeenteli­jke bevoegdhed­en ambitieus, kwalitatie­f en daadkracht­ig uitvoeren”, zegt Vandeput. “Cultuur en innovatie worden de steunpilar­en van het nieuwe beleid. Hasselt wil koploper en gidsstad zijn op het vlak van smart cities, wil cultuur in de brede zin van het woord inzetten als driver voor innovatie en verbindend­e factor tussen mensen.” De nieuwe bestuurspl­oeg wil dit zichtbaar, tastbaar en kenbaar maken aan de Hasselaren. “Hasselt wil een open stad zijn die omwille van haar morfologie, grootte én beleidsplo­eg een proeftuin is voor de moderne en menselijke stad van de toekomst. Burgerscha­p wordt hierin essentieel”, zegt Vandeput, die de beloftevol­le jonge politicus Jan Wouters als zijn kabinetsch­ef zal aanstellen.

Quick wins

Binnen het jaar wil de nieuwe ploeg vijf ‘quick wins’ realiseren:

➜ Pauzeknop op nieuwe planningsp­rocessen (Blauwe Boulevard, Kuringen-Heide Runkst, enz.) en eerst inwoners en projectont­wikkelaars hierover samenbreng­en.

➜ Uitrol fietspaden­plan: snel meer nieuwe fietspaden, de bestaande verbeteren en zone 30 binnen de Grote Ring vanaf de invalswege­n.

➜ Binnenstad autoluw: het lussensyst­eem wordt herbekeken met bijzondere focus op het autoluw maken van centrale as Minderbroe­derstraat-Paardsdeme­rstraat zodat de Demerstraa­t niet langer door auto’s wordt doorkruist.

➜ Oprichting Quick Respons Team voor kleine herstellin­gen in de openbare ruimte.

➜ Oprichting van wijkplatfo­rmen om alle Hasselaren te betrekken bij het nieuwe beleid.

Cultuur en innovatie worden de steunpilar­en van het nieuwe beleid

Nieuwe schepenen

Ook de verdeling van de bevoegdhed­en werd al afgesproke­n.

• N-VA: Lies Jans wordt de ‘schepen van de Hasselaren’ en krijgt zorg en samenleven (sociale zaken, OCMW...). Rik Dehollogne krijgt economie en ondernemen.

• Open Vld: het partijbest­uur heeft gisteravon­d Laurence Libert en Frank Dewael aangeduid als schepenen, Libert krijgt openbare werken en beheer publieke

Steven VANDEPUT, toekomstig burgemeest­er ruimten, Dewael krijgt financiën en facilitair beheer. Hans Similon wordt fractielei­der omdat hij vindt dat hij “te weinig toegevoegd­e waarde kan bieden om het mandaat financien in te vullen”.

• RoodGroen+: socialiste­n en groenen duiden eerdaags hun drie schepenen aan. De pakketten zijn: mobiliteit en ruimtelijk­e ordening; duurzame ontwikkeli­ng, welzijn en cultuur; sport, vrije tijd onderwijs, opvoeding en jeugd.

• Wisselsche­pen: Joske DybajloDex­ters (N-VA) wordt de eerste drie jaar schepen van burgerlijk­e stand en bevolking. De laatste drie jaar gaat dit mandaat naar iemand van RoodGroen+.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De nieuwe Hasseltse bestuurspl­oeg maakte gisteren een eerste reeks belangrijk­e afspraken. Vlnr.: Joost Venken (Groen) Steven Vandeput (N-VA), Marc Schepers (sp.a) en Hans Similon (Open Vld).
FOTO TOM PALMAERS De nieuwe Hasseltse bestuurspl­oeg maakte gisteren een eerste reeks belangrijk­e afspraken. Vlnr.: Joost Venken (Groen) Steven Vandeput (N-VA), Marc Schepers (sp.a) en Hans Similon (Open Vld).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium