Het Belang van Limburg

Positie Saudische kroonprins wankelt door zaak-Khashoggi

Amerikanen geven Saudi’s “nog enkele dagen tijd”

- Luc STANDAERT

De Amerikaans­e minister van Buitenland­se Zaken Mike Pompeo heeft gisteren verslag uitgebrach­t bij president Trump over zijn gesprekken met de Saudische kroonprins. Volgen sommige bronnen is er in Saudi-Arabië een raad van wijzen bijeengero­epen om te beslissen over diens lot.

Ruim twee weken na de verdwijnin­g van de Saudische dissidente journalist Jamal Khashoggi in Istanboel is er buiten de Amerikaans­e president Trump niemand meer die er aan twijfelt dat de man vermoord is. De crisis heeft zo’n omvang aangenomen dat in Saudi-Arabië in alle discretie een ‘raad van wijzen’ al enkele dagen in conclaaf zou zijn om te beslissen over het lot van kroonprins Mohammed bin Salman (MBS). Volgens de Franse krant Le Figaro, die het nieuws vernomen en naar eigen zeggen ook bevestigd gekregen heeft, is die raad samengeste­ld uit vertegenwo­ordigers van de zeven takken van de (zeer grote) Saudische koninklijk­e familie, en adviseert zij de koning over opvolgings­kwesties. De raad zou koning Salman kunnen aanbevelen een nieuwe vicekroonp­rins te benoemen. Als MBS een machtige prins naast zich zou krijgen als vicekroonp­rins, zou dat kunnen betekenen dat zijn dagen als feitelijke heerser van SaudiArabi­ë geteld zijn. Ondertusse­n zeggen steeds meer zakenlui en politici af voor de prestigieu­ze economisch­e conferenti­e ‘Davos in de woestijn’ die kroonprins Mohammed georganise­erd heeft. Die conferenti­e moet over een week beginnen, maar gisteren hebben onder meer de ministers van Handel van Frankrijk, Groot-Brittannië en Nederland, en directeur Christine Lagarde van het IMF, afgezegd. Gisteravon­d zegde ook de Amerikaans­e minister van Financiën Steven Mnuchin af, een sterke aanwijzing dat ook de VS hun geduld beginnen te verliezen.

Zakelijke banden?

Amerikaans buitenland­minister Mike Pompeo, die donderdag bij president Trump verslag uitbracht van zijn gesprekken in Riyad en Ankara, zegt dat de VS de Saudi’s “nog enkele dagen” geven voor hun “onderzoek”. Maar hoe langer de zaak aansleept, hoe moeilijker het voor Trump wordt om de Saudi’s te blijven steunen. Hier en daar wordt al de vraag gesteld of Trump misschien zakelijke verplichti­ngen heeft aan de Saudi’s. Gisterenav­ond (Belgische tijd) verklaarde Trump dat “het er zeker op lijkt” dat Khashoggi dood is, en dat als onderzoek aantoont dat Saudi-Arabië betrokken is, de VS met een “heel sterke verklaring” zullen komen. Trumps suggestie dat de moord het werk zou zijn van “losgeslage­n elementen”, of de Saudische officieuze versie dat Khashoggi gedood zou zijn tijdens een “uit de hand gelopen ondervragi­ng”, worden in ieder geval steeds moeilijker vol te houden naarmate er in Turkije meer details uitlekken. Trump vroeg gisteren nog dat de Turken de klankopnam­e van de moord aan de VS zouden bezorgen “als ze bestaat”. Het antwoord uit Turkije was snel en duidelijk: de VS hebben ze al. Volgens de Turkse bronnen die dagelijks details vrijgeven van wat er in het Saudisch consulaat in Istanboel is gebeurd, hebben zowel de VS als Saudi-Arabië een kopie gekregen van de geluidsopn­ame.

 ?? Foto AP ?? De heerschapp­ij van Mohammed bin Salman staat onder zware druk.
Foto AP De heerschapp­ij van Mohammed bin Salman staat onder zware druk.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium