Het Belang van Limburg

Handelsoor­log VS-EU dreigt weer los te barsten

-

BRUSSEL - Het geduld van president Trump met de Europeanen raakt op: onderhande­lingen over het afschaffen van handelsbar­rières leverden tot nog toe geen resultaat op, aldus Wilbur Ross, de Amerikaans­e minister van Economisch­e Zaken.

Ross vindt dat er te weinig vooruitgan­g wordt geboekt in de onderhande­lingen over een handelsakk­oord tussen de Verenigde Staten en de Europese Unie. In juli vloog Europees Commissiev­oorzitter JeanClaude Juncker naar Washington om de invoering van invoertari­even voor (Duitse) auto’s af te wenden. De wapenstils­tand kwam er na beloften van Juncker – met name over de invoer van meer Amerikaans­e soja – en het openen van onderhande­lingen over ‘zero tariffs’ en ‘zero subsidies’.

Volgens Wilbur Ross houden de Europeanen echter concrete stappen tegen. “We hebben echt tastbare vooruitgan­g nodig, het geduld van onze president is niet onbeperkt”, zei Ross woensdag in Brussel. Hij noemde in het bijzonder Europese normen die volgens hem veel hogere handelsbel­emmeringen vormen, met name voor Amerikaans­e landbouwpr­oducten. De opmerkinge­n van Ross kwamen nadat eurocommis­saris Cecilia Malmström juist kritiek uitte op de VS: “De bal ligt op hun terrein.” Volgens haar doen de Amerikanen te weinig om tot een echte omvattende handelsdea­l te komen. Ross was duidelijk niet opgezet met de kritiek: “Nog meer van die opmerkinge­n en het geduld van de president kan snel opraken.”

Gisteren reageerde Commissiev­oorzitter Juncker sussend. “Alles wat we in juli afgesproke­n en waar we ons toe verbonden hebben, zal ook uitgevoerd worden.” De sojabeloft­e is volgens cijfers van de Commissie in ieder geval al nageleefd. De EU is inmiddels de grootste invoerder van het Amerikaans­e landbouwpr­oduct.

 ?? FOTO AP ?? VS-minister Wilbur Ross.
FOTO AP VS-minister Wilbur Ross.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium