Het Belang van Limburg

“Kind afschermen van overlijden is uit den boze”

Nieuwe app helpt kinderen door rouwproces

- Joos MEESTERS

Een nieuwe app moet kinderen tussen 6 en 12 jaar helpen om het verlies van een dierbare beter te verwerken. “Een primeur voor Nederland en België”, zegt de Kampse rouwtherap­eute Lies Scaut, die meewerkte aan de app van uitvaartsp­ecialist DELA. ‘Mijn herinnerin­g aan jou’ is een app waardoor kinderen zelf aan de slag kunnen met hun herinnerin­gen aan een overleden ouder, grootouder of klasgenoot­je. “Ze planten een virtuele boom voor de overledene. Door in de vorm van foto’s, filmpjes, tekstjes of liedjes herinnerin­gen toe te voegen gaat de boom groeien en meer blaadjes krijgen”, zegt Scaut. Een app sluit aan bij de leefwereld van kinderen en heeft als voordeel tegenover een doos of plakboek met herinnerin­gen dat ook geluidsen videofragm­enten bewaard kunnen worden.

Fantasie

De app kan nuttig zijn voor rouwende kinderen, maar ook voor hun ouders. “Ik merk dat vooral ouders het moeilijk hebben: moeten ze hun kinderen er wel mee belasten, hoe kunnen ze hen het best betrekken bij het verlies? Door de app is het makkelijke­r om samen met hun kinderen over de herinnerin­gen te praten. Want je mag een kind niet afschermen van een overlijden. Als dat wel gebeurt, gaan ze hun eigen fantasie gebruiken en zelf een verhaal maken dat vaak veel gruwelijke­r is dan de werkelijkh­eid.” ‘Mijn herinnerin­g aan jou’ bevat ook drie informatie­ve filmpjes die de belangrijk­ste onderdelen van een afscheid op kindermaat uitleggen.

Gebruik van de app kan aangewezen zijn na overlijden van een ouder, neefje of zelfs huisdier. “Zeker wanneer het gedrag helemaal verandert, het kind helemaal niet wil praten of rare dingen zegt of vraagt, is het zinvol om de app te gebruiken”, zegt Scaut. Een account aanmaken kan op www.mijnherinn­eringaanjo­u.be en gebeurt best onder begeleidin­g van een volwassene.

De app is ook nuttig voor ouders, omdat zij vaak met vragen zitten of en hoe ze hun kind moeten betrekken bij een overlijden

Lies SCAUT Rouwtherap­eute

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium