Het Belang van Limburg

Bulgaarse truckers moeten evenveel verdienen als Belgische collega’s

Oordeel Hasseltse arbeidsrec­hter is duidelijk:

- Geert HOUBEN Chris NELIS

De Hasseltse arbeidsrec­htbank heeft de Looise transportf­irma RMT veroordeel­d voor sociale dumping. Het bedrijf betaalde zeven Bulgaarse chauffeurs amper 211 euro per maand: uiteraard pakken minder dan hun Belgische collega’s. “Gelijk loon vragen voor gelijk werk loont”, klinkt het opgelucht bij vakbond BTB-ABVV, dat naar de rechtbank stapte. Het oordeel van de rechter stelt een belangrijk precedent.

De zaak ging in 2014 aan het rollen toen vakbondslu­i van ABVV snelwegpar­kings bezochten, specifiek op zoek naar Bulgaarse truckers die aan erbarmelij­ke voorwaarde­n in België werkten. Zo leerden ze van de praktijken van transportf­irma RMT uit Tessenderl­o, dat via haar Bulgaarse dochterond­erneming Rematra truckers tewerk stelde in België, maar niet aan de Belgische loonen arbeidsvoo­rwaarden.

211 euro per maand

Kant-en-klaar was de zaak niet. Er waren tal van bijkomende onderzoeke­n nodig, en de raadsliede­n haalden ook meermaals vertraging­smanoeuvre­s boven. Ruim vier jaar later is er nu een uitspraak, en eentje die een belangrijk precedent neerzet. De vakbond krijgt namelijk gelijk over de volledige lijn. De Bulgaarse chauffeurs hebben recht op het verschil met het Belgische loon. Goed voor in totaal 236.000 euro, plus intresten en kosten. Eén chauffeur kreeg 111.000 euro toegewezen, een andere 97.000 euro. De vijf anderen werkten minder lang bij RMT, wat de lagere som verklaart.

“Hiermee wordt een belangrijk precedent geschapen in de strijd tegen sociale dumping”, zegt Tom Peeters van het ABVV. “Het loont om gelijk loon voor gelijk werk te vragen. Dat gaan we ook in Bulgarije duidelijk maken. Veel buitenland­se truckers durven geen betere voorwaarde­n te eisen uit schrik om hun job te verliezen. In dit geval werkten de Bulgaren niet langer voor RMT: ze waren het kotsbeu.”

Geen hocus pocus

De truckers kregen een loon van amper 211 euro per maand. Rematra in Bulgarije bleek niet meer dan een constructi­e te zijn om aan Belgische loon- en arbeidsvoo­rwaarden te ontsnappen. De chauffeurs reden nooit in Bulgarije en kregen hun opdrachten vanuit Tessenderl­o.

Het is onduidelij­k of de opvolger van RMT, dat intussen overgenome­n is, in beroep zal gaan. “Wij vragen intussen via een deurwaarde­r om de lonen te storten op een geblokkeer­de rekening in afwachting van een mogelijk nieuwe uitspraak. Al is dit vonnis heel duidelijk. Het is geen juridische hocus pocus”, zegt Peeters.

Zowel de toenmalige eigenaar van RMT als de advocaat van het bedrijf waren niet bereikbaar voor commentaar. Eerder dit jaar ontstond heel wat ophef nadat jagers de toestemmin­g kregen om de eerder in Molenheide uitgebroke­n damherten dood te schieten. Die behoorlijk drastische maatregel kwam er niet alleen omdat boeren uit de omgeving klaagden dat de herten hun gewassen vernielden, maar ook omdat ze een potentieel gevaar betekenden voor de passanten op de nabijgeleg­en Grote Baan. Automobili­sten konden ook al foto’s van de herten maken aan de kant van de weg.

Het gemeentebe­stuur van Houthalen-Helchteren wierp zich op als redder van de dieren en werkte aan een plan dat er voor moest zorgen dat ze toch zonder veel averij verder konden leven. “Daarom zijn we op zoek gegaan naar gezinnen die de damherten wilden adopteren”, zegt Bert Cuppens, schepen van Toerisme en bevoegd voor Molenheide. “We hebben daarvoor enkele maanden geleden een oproep gelanceerd. Mensen die zich daarvoor wilden engage- ren moesten wel aantonen dat ze een afgebakend terrein hebben, en dat ze de herten goed zouden kunnen opvangen. In totaal hebben we nu vijftien adressen waar de dieren terecht kunnen. Het gaat om plaatsen in gans Vlaanderen. Ook verschille­nde in Limburg, waaronder eentje in Houthalen-Helchteren zelf.”

Honger maakt een makkelijke prooi

Toch zullen de damherten eerst gevangen moeten worden. “Er wordt momenteel een omheining geplaatst voor een damkooi”, zegt Sil Janssen van het Natuurhulp­centrum in Opglabbeek. “Bedoeling is dat de dieren tegen de winter naar daar worden gelokt. Dan hebben ze honger en zijn ze sneller geneigd om dichterbij te komen. Als ze in de ren zitten gaat die dicht. De grote dieren – veelal de mannetjes – gaan we verdoven en zo overbrenge­n. De kleinere en de wijfjes kunnen we waarschijn­lijk zo vangen. Het is moeilijk om vooruit te blikken”, zegt Janssen. “Maar we hopen toch dat we op deze manier tot een definitiev­e oplossing kunnen komen.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium