Het Belang van Limburg

“Ik ben wel even flauwgeval­len”

- Chris NELIS

De zestienjar­ige Lore Caelen heeft donderdag een openhartop­eratie mogen bijwonen in het Ziekenhuis Oost-Limburg. Dat gebeurde in het kader van de Youca-dag, waarbij jongeren een dag lang in een bedrijf meedraaien en het bedrijf in ruil 50 euro schenkt aan het goede doel. Wel moesten de artsen zich even om haar bekommeren toen ze flauwviel. Het is hoogst uitzonderl­ijk dat het ziekenhuis en de betrokken cardiochir­urgen toestemmin­g verlenen om een leerling een openhartop­eratie te laten bijwonen. “Het is omdat ze interesse heeft in geneeskund­e dat er een uitzonderi­ng werd gemaakt”, zegt Ellen Fouwe, coördinato­r van de opleidings­dienst. “We gingen er dan ook vanuit dat ze bestand was tegen het zien van een openhartop­eratie. Ze heeft inderdaad wel even een zwak momentje gehad. Maar voor de rest heeft ze het heel goed gedaan.” Net als de artsen en verpleegku­ndigen moest Lore alle voorzorgsm­aatregelen nemen die gelden voor iedereen die de operatieka­mer binnen gaat. “Ik had een steriel pak, een mondmasker, een

Lore CAELEN Leerling Sint-Augustinus Bree haarkapje en plastic schoenen aan”, zegt Lore die in het zesde leerjaar van het Sint-Augustinus­instituut in Bree zit.

Niet ontbeten

Enkele weken geleden nog had ze wel gehoopt, maar niet meteen verwacht dat ze ook daadwerkel­ijk een operatie zou mogen bijwonen. “Ik had mijn vraag ingediend en laten weten dat geneeskund­e mij interessee­rde”, zegt Lore. “Ik weet dat een hartoperat­ie heel delicaat en speciaal is. Zoiets maak je niet alle dagen mee. Vooral de technieken die gebruikt worden in zo’n operatieka­mer zijn indrukwekk­end. Ik moet toegeven dat ik er niet zo goed tegen kan als ik gedacht had. Ik ben wel eventjes flauwgeval­len. Misschien ook omdat ik vanochtend nog niet gegeten had. Het lag dus wel aan mezelf. Nu ja, als ik bij de dokter bloed moet laten trekken, voel ik mij ook altijd bleekjes worden. En daar gebeurt het ook wel eens dat ik flauwval. Als ik ooit meer ervaring heb, neemt het slechte gevoel ook wel af, hoop ik.”

Het Ziekenhuis Oost-Limburg liet in totaal vijftien studenten in het kader van de Youca-dag werken in het Ziekenhuis. Aan 50 euro per leerling is dit goed voor een bijdrage van 750 euro.

Ik moet toegeven dat ik er niet zo goed tegen kon als ik gedacht had

 ?? FOTO CN ?? Hoogst uitzonderl­ijk liet het ZOL Lore toe tot de operatieka­mer om een openhartop­eratie te volgen.
FOTO CN Hoogst uitzonderl­ijk liet het ZOL Lore toe tot de operatieka­mer om een openhartop­eratie te volgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium