Het Belang van Limburg

Vrachtwage­ns mogen nieuwe brug wel over, maar verder niet

- Dirk MACQUOY

Maandag gaat de nieuwe expresweg N73 in Ham open, na 38 jaar wachten. Deze expresweg met brug over het kanaal moet het zware en doorgaande verkeer uit de dorpskerne­n van Kwaadmeche­len en Oostham houden. Maar door een nieuwe tonnagebep­erking op de Zeventig Zillenweg moet het vrachtverk­eer richting Noord-Limburg toch nog door de Hamse dorpskerne­n. “We moeten zo snel mogelijk samenzitte­n om een oplossing te vinden voor deze kakofonie”, zegt burgemeest­er Dirk De Vis. “De N73 moest het zware verkeer uit onze dorpscentr­a houden”, zegt de Hamse burgemeest­er Dirk De Vis. “Maar één verkeersbo­rd zorgt ervoor dat er wat betreft het zware verkeer niets verandert voor Ham.”

Het is duidelijk, De Vis is niet gelukkig met de tonnagebep­erking op de Zuidstraat/Zeventig Zillenweg, die in het verlengde van de nieuwe N73 ligt. Het tracé van de weg - inclusief een grote brug over het Albertkana­al - ligt er al 38 jaar, maar wordt nu pas in gebruik genomen. Het verkeersbo­rd staat op het kruispunt van de Zeventig Zillenweg met Wasseven/Olmsesteen­weg, waardoor trucks er niet meer verder kunnen. Daardoor zal het zware verkeer vanaf de E313 richting Leopoldsbu­rg wel nog door de Hamse dorpskerne­n moeten. Volgens schepen van Mobiliteit Jean Vanhees is het niet het gemeentebe­stuur van Beringen dat de borden heeft geplaatst, maar wel het Agentschap Wegen en Verkeer. “Natuurlijk willen we het vrachtverk­eer in de Zuidstraat beperken, maar het is begrijpeli­jk dat Ham haar centra ook wil ontlasten”, zegt Vanhees. “Vandaar dat het belangrijk is dat dergelijke zaken bovenlokaa­l aangepakt worden. Je kan inderdaad borden plaatsen met tonnagebep­erkingen, maar dan is het wel belangrijk dat je voor het vrachtverk­eer een alternatie­ve route voorziet. Want vrachtwage­ns die niet door Beverlo kunnen, niet door Kwaadmeche­len en niet door Oostham, hoe moeten die dan wel in Leopoldsbu­rg geraken? Een alternatie­f is bijvoorbee­ld dat ze tot in Geel rijden om daar de ring te nemen. Maar dit alles moet met alle betrokkene­n besproken en geregeld worden.”

Vrachtwage­nsluis

Het vrachtverk­eer kan dus wel de vestiginge­n van Black&Decker en Hyundai Mobis bereiken, maar kan niet verder door de Zuidstraat richting Beverlo. In de Zuidstraat gaat bovendien ook een vrachtwage­nsluis komen, en dan kunnen vrachtwage­ns helemaal niet meer door. Een dergelijke vrachtwage­nsluis zal er ook komen richting Ham. Het verkeer van de N73 kan dan ook niet via de Nijverheid­sweg en Wasseven naar Ham. “Ik kreeg ook al telefoon van plaatselij­ke bedrijven”, aldus nog Vanhees. “Zo is er in Beringen een brandstofl­everancier die moet gaan laden in Hulst. Hoe moet hij in Beverlo geraken als er een vrachtwage­nsluis komt in de Zuidstraat? Allemaal problemen waarvoor een oplossing moet gezocht worden.”

Vrachtwage­ns die niet door Beverlo kunnen, niet door Kwaadmeche­len en niet door Oostham, hoe moeten die dan wel in Leopoldsbu­rg geraken?

Jean VANHEES Schepen van Mobiliteit

Kakofonie

Ook burgemeest­er Dirk De Vis vraagt dringend overleg. “Enkel door samen te zitten met de ons omliggende gemeenten kunnen we tot een oplossing komen. We hebben bijvoorbee­ld al eenzelfde probleem met vrachtverk­eer richting Balen”, aldus De Vis. “Vrachtverk­eer dat van Ham richting Balen rijdt, kan daar plots niet meer verder. Het wordt hoog tijd dus om dergelijke zaken provinciaa­l of bovenlokaa­l te bekijken.”

 ?? FOTO DIRK MACQUOY ?? De politie zou voorlopig niet streng optreden tegen de tonnagebep­erking op de Zeventig Zillenweg tot de vrachtwage­nsluis er is.
FOTO DIRK MACQUOY De politie zou voorlopig niet streng optreden tegen de tonnagebep­erking op de Zeventig Zillenweg tot de vrachtwage­nsluis er is.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium