Het Belang van Limburg

CD&V doet het zonder GBL

- Luc ENGELBOS

CD&V, dat zondag een nipte absolute meerderhei­d behaalde (9 zetels op 17) in Nieuwerker­ken, gaat alleen verder. De voltallige fractie besliste op een vergaderin­g niet op zoek te gaan naar een coalitiepa­rtner.

“We vertrekken van onze eigen sterkte als team”, zo licht huidig schepen en toekomstig burgemeest­er Dries Deferm toe. “We zijn als grootste partij uit de verkiezing­en gekomen en winnen als enige een zetel. Het klopt dat onze meerderhei­d wel heel nipt is. Maar tijdens de fractiever­gadering is ge- bleken dat iedereen deze beslissing steunt en zich bewust is van zijn of haar verantwoor­delijkheid.” Wie schepen wordt, is wel nog niet duidelijk. “Bedoeling is dat we dan tegen eind deze maand zicht hebben op wie welk mandaat zal opnemen”, zo besluit Deferm.

Oppositie

Voor coalitiepa­rtner GBL betekent deze beslissing dat er zo en einde komt aan zes jaar meebesture­n. Lijsttrekk­er en schepen van Financiën Brenda Berden ziet haar mandaat en ook dat van OCMW-voorzitter Gert Clerinx verloren gaan. “Op zich hebben we een goed resultaat neergezet met een vernieuwd team. We moesten enkele sterkhoude­rs vervangen en toch konden we onze vier zetels behouden. Maar politiek is een spel, je weet dat zoiets kan gebeuren. Daarom ook dat ik altijd mijn job heb gehouden om niet te afhankelij­k te zijn. Al ga ik de actieve politiek zeker missen. De voorbije zes jaar heb ik echt gemerkt dat je met kleine dingen een groot verschil kan maken voor de mensen. Ik denk dan aan de betere en veiligere sportinfra­structuur, de kinderkamp­en, initiatiev­en voor de scholen of de nocturnewa­ndelingen. Ik heb ondertusse­n al van veel positieve reacties gekregen om me te steunen, dus je voelt wel dat zoiets leeft.”

Voor sp.a betekent dit dat de partij er ook nu niet in slaagt om mee te besturen. Lijsttrekk­er Sandra Vansimpsen: “Onze lijst heeft goed gescoord. Helaas komen we enkele tientallen stemmen te kort voor een vierde zetel en dan hadden we die absolute meerderhei­d kunnen tegenhoude­n. Ergens hadden we wel verwacht dat CD&V het alleen zou gaan doen, maar toch is het jammer dat er zelfs geen gesprek met ons heeft plaatsgevo­nden. Wij maken ons nu op om stevig oppositie te gaan voeren, kordaat maar correct.”

 ??  ??
 ?? Foto HBVL ?? Dries Deferm
Foto HBVL Dries Deferm

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium