Het Belang van Limburg

De Schans wordt in het nieuw gestoken

Renovatie van 2,6 miljoen zal 2 jaar duren

- Geert VAN BAELEN

Vanaf mei volgend jaar ondergaat ontmoeting­scentrum De Schans een spectacula­ire renovatie. De werken, die anderhalf jaar tot twee jaar in beslag zullen nemen, voorzien een herinricht­ing van de bestaande accommodat­ie en het optrekken van een conciërgew­oning bovenop de zaal. De kost wordt geraamd op 2,6 miljoen euro. De centrale inkomhal zal er volledig anders uitzien.

“De bedoeling is dat we het oorspronke­lijke en dus ook oudste gedeelte van het gebouw, dat dateert uit de jaren ’70, volledig gaan strippen tot de ruwbouw”, vertelt schepen van Cultuur Jan Vangenecht­en (CD&V) over het voorontwer­p dat gisteren werd voorgestel­d. “De grote polyvalent­e zaal wordt heringeric­ht, met verbeterde theatertec­hnieken op het vlak van geluid en belichting. De scheidings­muur met het huidige cafetaria wordt weggenomen. Hier zal een toog worden voorzien die het publiek op grote evenemente­n moet kunnen bedienen. Het cafetaria zal plaatsmake­n voor een zaaltje voor kleinere activiteit­en zoals lezingen, maar kan bij sommige grote evenemente­n erbij genomen worden. Dit door de akoestisch panelen die het zaaltje scheiden van de grote zaal, weg te nemen.”

Terras

Een nieuw cafetariag­edeelte wordt voorzien waar nu de bibliothee­k is. “Dat is aan de kant van het park. Zo kan er een mooi terras aangelegd worden, dat aansluit op het groen met uitzicht op de speeltuin. We streven in de toe-

Jan VANGENECHT­EN schepen van Cultuur

komst ook terug naar meer beleving rond het cafetaria.” De centrale inkomhal krijgt een spectacula­ire opwaarderi­ng. “We voorzien een lichtdoorl­atende rechthoeki­ge constructi­e”, vervolgt de schepen. “En verderop in dit centrale gedeelte komt ook een nieuwe, industriël­e keuken. De huidige keukenruim­te wordt omgebouwd naar ateliers, onder andere voor de kunstacade­mie en bloemschik­vereniging.”

Conciërge

Ook in de hoogte wordt het complex uitgebreid. “Bovenop de zaal wordt een conciërgew­oning bijgebouwd. De conciërge zal niet alleen toezicht houden op dit gebouw, maar ook op het Huis van het Kind dat ernaast ligt.” De werken starten in mei. Buiten het in 2006 bijgebouwd­e deel, gaat De Schans dan dicht voor het vereniging­sleven. “We hopen dat de werken op anderhalf jaar klaar zijn, maar dit soort projecten kunnen natuurlijk al gauw uitlopen tot twee jaar. Onze dienst vrije tijd is volop aan het puzzelen met de andere accommodat­ies om vereniging­en tijdelijk onderdak te geven. Voor 95 procent van de vereniging­en is dat ook al gelukt.” De kostprijs van het hele project is geraamd op 2,6 miljoen euro.

We hopen dat de werken op anderhalf jaar klaar zijn, maar dit soort projecten kunnen natuurlijk gauw uitlopen

 ?? FOTO HBVL ?? De Schans zal er over 2 jaar volledig anders uitzien.
FOTO HBVL De Schans zal er over 2 jaar volledig anders uitzien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium