Het Belang van Limburg

Vijverhers­tel Lozerheide zorgt voor betere waterkwali­teit

-

In het najaar start het Agentschap voor Natuur en Bos grootschal­ige werken in het natuurgebi­ed Lozerheide, een natuurgebi­ed van 210 hectare groot. Geen kleine werf dus. “Met het herstel van de vijvers en dijken beogen we nieuw leven en meer kansen voor diverse dieren plantensoo­rten”, zegt regiobehee­rder Koen Thijs. “Deze werken zullen voor het broedseizo­en, in het voorjaar van 2019, afgerond zijn.”

Naast de vier bestaande vijvers beheert Bos en Groen op Lozerheide een viskwekeri­j. Al deze vijvers hebben dringend nood aan een opwaarderi­ng. Op dit moment is het water afgelaten en staan de vijvers zo goed als droog. “Boomopslag zorgt nu voor onstabiele dijken waardoor de vijvers water verliezen. Ook daardoor is er veel bladval, voedselaan­rijking en slibvormin­g in de vijvers. En dat komt de waterkwali­teit en de natuur niet ten goede”, verduideli­jkt Koen Thijs.

Lepelaar en roerdomp

Er komt ook een open verbinding tussen de grote vijver en de voormalige viskwekeri­j. “Hiervoor worden bomen gekapt. Twee bestaande vijvers worden samengevoe­gd tot één grotere vijver”, gaat Thijs verder “Op een achterligg­end hooiland wordt een ondiep rietland gecreëerd.” In het verleden kon het water van elke vijver afzonderli­jk op- en afgelaten worden. “Als alle vijvers met elkaar in verbinding staan zal de ene vijver de andere voeden. Door dit cascadesys­teem neemt de waterkwali­teit toe”, vertelt Thijs.

De grote vijver op Lozerheide, trouwens de enige broedplaat­s voor lepelaar en roerdomp in Limburg, wordt het leefgebied voor riet- en watervogel­s. “De aanhoudend­e droogte is voor deze afgraafwer­ken een voordeel. Het vijverslib kan inklinken, dus voeren we geen blubber af maar vaste massa, en het vijverprof­iel wordt bij het afgraven beter zichtbaar wat de impact van de werken op de natuur beperkt.”

Bij de grote vijver wordt er ook een vloeiweide aangelegd. Via het grachtenst­elsel zal men het gebied opnieuw bevloeien en beheren als vochtig grasland. “Het achterligg­ende verboste ven wordt opengemaak­t. Door het verwijdere­n van de boomopslag ontstaat een open verbinding met de grote vijver. Zeldzame soorten als boomkikker, herfsttijl­oos, zegges, gulden sleutelblo­em en Kempische heidelibel profiteren van het grasland- en vijverhers­tel”, besluit Koen

Thijs.

Het einde van de werken is voorzien voor het voorjaar van 2019. De werfzone is om veiligheid­sredenen tijdelijk afgesloten. (rdr)

→ Wie meer wil weten kan op 3 november deelnemen aan een infowandel­ing. Vertrek om 9u op de parking aan de Fabriekstr­aat Lozen.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De grote vijver op Lozerheide is de enige broedplaat­s voor lepelaar en roerdomp in Limburg.
FOTO ROGER DREESEN De grote vijver op Lozerheide is de enige broedplaat­s voor lepelaar en roerdomp in Limburg.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium