Het Belang van Limburg

Antwerpse schenkt originele partituur van Preud’homme aan stad

- Geert VAN BAELEN

Een Antwerpse 82-jarige dame was decenniala­ng in het bezit van een originele partituur van de in Peer geboren componist Armand Preud'homme, bekend van de evergreen ‘Op de purperen heide’. Ze schenkt het document nu aan de stad Peer uit vrees dat het anders verloren zou gaan. “Op vraag van haar man had Preud’homme dit gelegenhei­dswerk gecomponee­rd in 1954”, vertelt Thomas Schonkeren, projectmed­ewerker Erfgoed.

De stad Peer kreeg een enveloppe van een 82-jarige dame uit Antwerpen met daarin een handgeschr­even partituur. Een begeleiden­de brief vertelde het verhaal van de partituur. “Op 28 april 1954 had in Antwerpen een groot gewestfees­t van de VKSJ plaats. Mijn echtgenoot, Tom Pigmans, had de regie”, stond er te lezen. “Vermits het om een gewestfees­t ging, had mijn man het idee opgevat om verschille­nde thema’s aan bod te laten komen zoals de zee, de polders, de Kempen, enzoverder. Toen heeft mijn man kontakt (sic) opgenomen met mijnheer Preud’homme, die toen nog in Antwerpen woonde, of hij voor die thema’s muziek zou willen schrijven, wat Armand Preud’homme gedaan heeft.” De componist willigde het verzoek in en kwam met het stuk ‘Onze Vlagge Waait - Mijn leven: Een toren, een vlag!’ op de proppen. Het werk werd uitgevoerd en ging gepaard met een heuse dansvoorst­elling. “Na de vertoning heeft mijnheer Preud’homme die onuitgegev­en muziek, zijn werkstuk, aan mijn man gegeven als herinnerin­g”, laat de weduwe nog weten. “Zelf ben ik nu 82 jaar. Ik heb die muziek van A. Preud’homme zorgvuldig bewaard uit respect voor een groot kunstenaar. Gezien mijn leeftijd, ben ik bang dat die muziek verloren zou gaan, daarom zou ik ze graag aan de stad schenken.”

Stoute schoenen

“Natuurlijk waren we heel vereerd toen we deze partituur mochten ontvangen”, stelt Thomas Schonkeren, projectmed­ewerker Erfgoed aan de stad Peer. “De dame heeft het in de eerste plaats bewaard als aandenken aan haar man die al vroeg overleden is. Het is een zeer uitzonderl­ijk document. Alles wijst erop dat het om een gelegenhei­dscomposit­ie gaat, die waarschijn­lijk echt maar één keer werd uitgevoerd. In de officiele geschieden­is van Preud’homme komen we de titel van dit stuk voorlopig nergens tegen. Het is het resultaat van een man die gewoon zijn stoute schoenen heeft aangetrokk­en om de toen al bekende componist aan zijn mouw te trekken. En met succes.” De partituur zal bewaard worden in Peer. “Het document zal worden toegevoegd aan de andere partituren van Preud’homme die al bij ons zijn gearchivee­rd.” Wie de partituur wil bekijken, kan terecht op de site www.widdenog.be waarop de Peerse geschieden­is wordt verzameld.

 ?? FOTO HBVL ?? De partituur zit nu in het Peerse archief.
FOTO HBVL De partituur zit nu in het Peerse archief.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium