Het Belang van Limburg

Zorgen voor Zweedse coalitie

Regering verliest meerderhei­d als provincier­aadsresult­aten zich doorzetten in mei 2019

- Timmie VAN DIEPEN

BRUSSEL -

De regeringsp­artijen moeten hun huiswerk maken. Als de provincier­aadsresult­aten zich doorzetten bij de federale verkiezing­en in mei volgend jaar, dan verliest de huidige Zweedse coalitie haar meerderhei­d.

De resultaten van de provincier­aadsverkie­zingen vergelijke­n met de Kamerverki­ezingen is altijd een beetje lastig. Partijen die historisch lokaal verankerd zijn, zoals CD&V, scoren beter dan bijvoorbee­ld N-VA en Vlaams Belang. Maar de provincier­aadsverkie­zingen bieden - beter dan welke peiling dan ook - een uniek inzicht in de krachtsver­houdingen tussen de verschille­nde partijen.

Uit een studie die het onderzoeks­centrum Vives (KU Leuven) begin deze week publiceerd­e, blijkt dat als de resultaten van de provincier­aadsverkie­zingen zich doorzetten in mei 2019, de federale regering een probleem heeft.

Moeilijke onderhande­lingen

Zowel in Vlaanderen als Wallonië boeren de traditione­le partijen (op CD&V na) er op achteruit. Vlaanderen is er de afgelopen verkiezing­en niet minder rechts op geworden. Wat N-VA verloor, werd goedgemaak­t door Vlaams Belang. Groen stijgt, maar dat lijkt vooral ten koste van de sp.a te gebeuren. De Vlaamse regeringsv­orming lijkt dus relatief gemakkelij­k te worden. De huidige coalitie met N-VA, CD&V en Open Vld blijft met dit resultaat gemakkelij­k in het zadel.

In Wallonië en Brussel daarentege­n rukt links verder op, met opvallende successen voor Ecolo en PTB, ten koste van de drie traditione­le partijen. Zo worden in Brussel-stad de liberalen gewipt en komen Ecolo-Groen en sp.a weer in het bestuur. Ook elders in Brussel verliest vooral de MR en in premier Michels thuisstad Waver zakt de MR van 55 naar 40 procent (Michel stond niet op de lijst). De tegenstell­ingen tussen een rechts Vlaanderen en links WaalsBruss­els blok groeien dus en dat zou de onderhande­lingen na mei 2019 wel eens erg moeilijk kunnen maken.

Zorgen voor N-VA

Vooral N-VA moet zich zich zorgen maken. Voor de partij waren deze verkiezing­en de generale repetitie voor mei, met thema’s als identiteit, veiligheid en migratie. Maar die worden nu succesvol heroverd door Vlaams Belang. Moet N-VA een gematigder­e koers varen of nog steviger uit de hoek komen? Daar zal binnen de partij de komende weken en maanden hard over worden gediscussi­eerd.

MR wordt in Wallonië en Brussel dan weer afgestraft voor haar regeringsd­eelname als enige Franstalig­e partij. Wil ze in 2019 opnieuw dat risico lopen?

Groen als alternatie­f?

Zowel een klassieke tripartite als een paarsgroen­e regering behoren met deze resultaten tot de mogelijkhe­den, maar de vraag is of de MR bereid is de PS er opnieuw bij te nemen.

Het is opvallend hoe Bart De Wever in Antwerpen de hand reikt richting Groen. Dat is geen toeval. Wil hij vermijden dat vanuit Wallonië een progressie­ve coalitie of klassieke tripartite wordt opgedronge­n, zonder N-VA, dan moet hij rekenen op Groen. Een coalitie met N-VA, Open Vld en Groen en aan Waalse kant MR en Ecolo, heeft in beide landshelft­en met deze uitslagen een meerderhei­d. Maar uiteraard blijft het slechts een extrapolat­ie en is mei nog ver weg.

 ?? FOTO BART DEWAELE ?? Kan Michel in het zadel blijven? Als de resultaten van zondag zich doorzetten niet.
FOTO BART DEWAELE Kan Michel in het zadel blijven? Als de resultaten van zondag zich doorzetten niet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium