Het Belang van Limburg

139 miljoen euro voor 8.000 rusthuisbe­dden

Woonzorgce­ntra hebben tegen 2025 5.300 extra personeels­leden nodig

- Liliana CASAGRANDE

BRUSSEL - Minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) trekt 139 miljoen euro uit voor de rusthuisse­ctor. Met dat geld kunnen de 8.000 bedden die al eerder vergund waren, nu ook gebouwd worden. “De grote nieuwighei­d is dat je dat geld niet alleen kan gebruiken voor meer bedden, maar ook voor extra zorg”, zegt Roel Eerlingen van Integro, een groep van acht woonzorgce­ntra.

De laatste vier jaar heeft de Vlaamse regering 9.800 nieuwe rusthuisbe­dden gefinancie­rd. Maar daarnaast circuleren er nog 8.000 vergunning­en voor bedden waar nog geen geld aan vasthangt en die dus ook niet gebouwd kunnen worden. De Vlaamse regering heeft vrijdag beslist om die resterende 8.000 bedden ook te erkennen, ze trekt daar 139 miljoen euro voor uit. De vergunning­houders moeten tegen februari 2019 hun plannen bekendmake­n. In Limburg zijn er nog 1.136 vergunning­en in de omloop, in de rest van Vlaanderen zijn er dat 7.434. Nieuw is dat die bedden niet eens allemaal echt gebouwd moeten worden. Dat budget kan je ook gebruiken voor extra zorg. “Het hangt af van hoeveel van de bedden die voor je regio voorzien zijn, ook al echt gerealisee­rd zijn”, zegt Roel Eerlingen. “Als al 80 procent van wat nodig is, gebouwd is, mag je met dat geld ook iets anders doen. Bijvoorbee­ld inzetten om gewone bedden om te zetten in bedden voor wie zware zorg nodig heeft.”

“Maar ook gezinszorg, kort verblijf, alles kan eigenlijk”, verduideli­jkt de woordvoerd­er van Jo Vandeurzen.

Lege bedden

De inschattin­g van hoeveel bedden er per regio nodig zijn, is gebaseerd op oude algoritmes. Mensen blijven tegenwoord­ig langer gezond, waardoor ze ook langer thuis blijven en die oude programmat­ie niet meer helemaal klopt. Intussen loopt er een nieuw wetenschap­pelijk onderzoek dat de zorgnood beter in kaart moet brengen. Want momenteel zijn er woonzorgce­ntra die niet vol zitten, al is dat vooral zo in het duurdere segment. Alles wat ooit vergund is geweest, moet dus ook niet langer echt gebouwd worden.“In de regio’s die niet aan de 80 procent realisatie geraken, zullen er wel afspraken gemaakt moeten worden tussen de verschille­nde instanties die er vergunning­en hebben”, zegt Eerlingen. “Bij ons in Noord-Limburg zijn dat vier verschille­nde groepen. We moeten samen nog 70 bedden invullen om aan die 80 procent te geraken. Dat is niet alleen bij ons zo, van de acht Limburgse eerstelijn­szones, zijn er vijf die nog niet aan die 80 procent zitten. Een ander probleem is dat die termijn 2020-2025 kort is. Voor onze groep alleen al gaat het om een investerin­g van 100 miljoen euro, het zou misschien beter zijn om dat te spreiden over een langere periode dan vijf jaar.”

5.300 personeels­leden

“Maar de grootste uitdaging is in elk geval om genoeg personeel te vinden. Voor die 8.000 extra bedden in Vlaanderen zullen er 4.000 personeels­leden nodig zijn voor de zorg en nog eens 1.300 voor andere taken. In Limburg gaat dat dan om 600 à 700 mensen.”

 ?? FOTO KH ??
FOTO KH
 ?? FOTO ISO FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Jo Vandeurzen. “Tegen 2025 zullen we in Vlaanderen 5.300 extra mensen nodig hebben in de woonzorgce­ntra”, zegt Roel Eerlingen, directeur van de groep Integro waar Sint-Jozef Neerpelt bij hoort.
FOTO ISO FOTO RAYMOND LEMMENS Jo Vandeurzen. “Tegen 2025 zullen we in Vlaanderen 5.300 extra mensen nodig hebben in de woonzorgce­ntra”, zegt Roel Eerlingen, directeur van de groep Integro waar Sint-Jozef Neerpelt bij hoort.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium