Het Belang van Limburg

Nieuwe zondag

- Door Liliana Casagrande

Deze zondag ziet er helemaal anders uit dan de vorige. Hasselt is ineens in handen van Steven Vandeput (N-VA). De huidige CD&V-burgemeest­er Nadja Vananroye kan op zoek gaan naar een andere job. Net als haar collega Maurice Webers (sp.a) in Beringen. In Lommel is het na 30 jaar exit voor de familie Vanvelthov­en. De sp.a had daar zondag op een bepaald moment nog drie schepenzet­els in handen. Een paar rare redenering­en later, zaten die in de zakken van de N-VA. In Diepenbeek verhuist burgemeest­er Patrick Hermans met zijn Puur naar de oppositie, ook al is zijn partij de grootste. In Tongeren heeft An Christiaen­s (CD&V) meer zetels dan kartelpart­ner Patrick Dewael (Open Vld). De socialiste­n zijn daar trouwens de grootsten. Maar er zijn wel meerdere nationale kopstukken voor wie zondag 14 oktober een kantelmome­nt is. In Genk zal Meryame Kitir schepen worden, waarmee ze dus eigenlijk bye bye Brussel zegt. De prima donna van de socialiste­n in de Kamer keert terug naar de cité. Wouter Beke mag dan al trots zijn op het feit dat zijn partij goed stand heeft gehouden tegen de frontale aanval van N-VA, in zijn eigen Leopoldsbu­rg is zijn partij maar 0,6% groter dan de sp.a en heeft Erwin Van Pée (sp.a) bijna 300 stemmen meer gescoord dan hij. Het is vooral de manier waarop de mensen met die verkiezing­en bezig zijn, die totaal verschilt van vroeger. De tijd dat die interesse - wegens al te grote voorspelba­arheid - beperkt was tot een paar ingewijden, is voorbij. Zowat iedereen voelt zich politiek analist. Net zoals elke voetbalfan de beste trainer is. De gebruikeli­jke cafépraat wordt nu rijkelijk aangevuld met wat er via sociale media te rapen valt. En dat is veel. In Diepenbeek hadden ze al een paar dagen voor de verkiezing­en met zowat honderd man een voordracht­sakte getekend. Allemaal mensen die gegarandee­rd dag en nacht bezig zijn geweest met het politieke gepoker, ook al omdat ze - wellicht zonder dat ze dat door hadden - partners in crime waren. Ze deden alles wat volgens professor Ackaert niet mag. Dan kan je nog moeilijk spreken van iets dat “achter de schermen” is bedisseld. Nee, de achtergron­d is intussen gewoon de voorgrond. De coulissen zijn het podium. Mensen willen elk detail kennen.

In Alken is het nog uitkijken of N-VA - ondanks haar absolute meerderhei­d - ook de huidige coalitiepa­rtners Open Vld en Groen meeneemt. In dat geval is de oppositie nog welgeteld één CD&V-man sterk: een vriendelij­ke fruitteler die tussen het snoeien en oogsten door hopelijk ook nog wat tijd over heeft om in zijn eentje luis in de pels te spelen. Deze zondag is het weer gewoon tijd voor vlaai. En voor commentaar.

In Diepenbeek kan je nog moeilijk spreken van iets dat “achter de schermen” is bedisseld. Nee, de achtergron­d is intussen gewoon de voorgrond. De coulissen zijn het podium

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium