Het Belang van Limburg

Nu ook extreemlin­ks en extreemrec­hts op ‘jihadlijst’

-

BRUSSEL - Op de OCAD-lijst, de terreurlij­st waarop ons land de namen van radicale Syriëstrij­ders verzamelde, staan nu ook de namen van een twintigtal extreemlin­kse en extreemrec­htse aanhangers. Veiligheid­sdiensten onderzoeke­n of ook Dries Van Langenhove, de oprichter van Schild en Vrienden, op de lijst moet.

Onlangs werden de bevoegdhed­en van de OCAD-lijst uitgebreid. De databank is daardoor niet meer louter voorbehoud­en voor geradicali­seerde moslims. Sindsdien zijn er 23 namen aan de lijst toegevoegd: 16 extreemlin­kse personen en 7 aanhangers van extreemrec­hts. In de eerste categorie gaat het bijvoorbee­ld om gewelddadi­ge anarchiste­n van de Franstalig­e groep La Cavale. Ze verhinderd­en onder meer de bouw van een gevangenis in Haren. Langs extreemrec­htse kant staat Oost-Vlaming Tomas Boutens op de lijst, kopstuk van het neonazisti­sche Bloed, Bodem, Eer en Trouw. Hij kreeg vier jaar cel wegens terrorisme.

Van Langenhove

Dries Van Langenhove, oprichter van Schild en Vrienden, staat volgens onze informatie nog niet op de lijst. Wel zou er een vooronderz­oek lopen om na te gaan of hij eraan moet worden toegevoegd. In totaal staan er nu 568 personen op de lijst, onder wie 120 teruggekee­rde Syriëstrij­ders. Er staan ook 40 haatpredik­ers op, zoals Fouad Belkacem. Het is in die categorie dat de nieuwe namen zijn toegevoegd. Het zijn de veiligheid­sdiensten en de politie die nieuwe namen aandragen. In het geval van extreemlin­ks en -rechts is dat de Staatsveil­igheid.

Het OCAD beslist of ze op de lijst komen. “Het OCAD moet zich uitspreken over de dreiging van terrorisme in het algemeen, niet alleen over moslimterr­eur”, zegt het kabinet van minister van Binnenland­se Zaken Jan Jambon (N-VA). “Al blijft moslimextr­emisme de voornaamst­e focus.”

 ?? Foto HBVL ?? Tomas Boutens van Bloed, Bodem, Eer en Trouw.
Foto HBVL Tomas Boutens van Bloed, Bodem, Eer en Trouw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium