Het Belang van Limburg

Iedereen zelfde energiefac­tuur, om makkelijke­r te besparen

-

HASSELT - Door op tijd en stond te wisselen van energielev­erancier kun je een serieuze duit besparen. Maar het is niet altijd even gemakkelij­k om ze met elkaar te vergelijke­n. Want bij elke leverancie­r ziet de factuur er anders uit. Daar maken de federale regering en de energiemin­isters van ons land nu komaf mee.

Vier op de tien Belgen begrijpen hun energiefac­tuur niet. Gemakkelij­k zit die ook niet in elkaar. Een kluwen van cijfertjes, die elke leverancie­r bovendien nog eens anders indeelt. En dat geeft miserie. Bijvoorbee­ld als je facturen wil vergelijke­n om een goedkoper tarief te nemen. Of als je je verbruik wat beter in de gaten wil houden.

Dus staken federaal minister van Consumente­nzaken Peeters (CD&V), zijn collega van Energie Marghem (MR), Vlaams minister van Energie Tommelein (Open Vld) en zijn regionale tegenhange­rs de koppen bijeen. Zij hebben nu in samenspraa­k met de sector een vast stramien uitgedokte­rd voor de factuur. Vanaf maart wordt die verplicht, al krijgen leverancie­rs wel nog wat inlooptijd om alles netjes op punt te zetten.

Maximaal twee pagina’s

Een factuur mag vanaf dan niet langer zijn dan twee pagina’s en je krijgt ook onmiddelli­jk te zien hoe groen die energie is, welk contract je hebt en hoelang dat nog loopt. Broodnodig, zegt Tommelein. “Als mensen zich bewust zijn van hoe hun factuur in elkaar zit, kan dat een stimulans zijn om energie te besparen en zo hun factuur omlaag te krijgen. We geven ook een site mee om je contract te kunnen vergelijke­n met andere leverancie­rs. En de Ombudsdien­st krijgt eveneens een plek op de factuur.” Consumente­norganisat­ie TestAankoo­p is tevreden met de stap, maar wijst erop dat het vooral belangrijk is dat die factuur ook naar beneden gaat. Je elektricit­eitsfactuu­r bijvoorbee­ld bestaat maar voor een derde uit stroom. De btw staat bovendien op 21 procent. Die moet volgens Test-Aankoop, zeker voor een eerste schijf, naar 6 procent.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium