Het Belang van Limburg

“Vroeger fiscalitei­t, nu levenskwal­iteit”

Aantal Nederlande­rs dat naar België uitwijkt blijft stijgen, maar hoofdreden is veranderd

- Rob RODIERS

MAASEIK/LANAKEN - De woningmark­t in Nederland stagneert. Omdat de vraag naar woningen ruim het aanbod overstijgt, duwt dat de prijzen in Nederlands-Limburg omhoog. Bijgevolg vestigen zich opnieuw steeds meer noorderbur­en aan deze kant van de Maas. “De laatste maanden is één op de zes van onze kopers een inwijkende Nederlande­r”, weet Michel Becx, directeur vastgoed bij Machon Immobiliën & Advies.

Ons bronsgroen­e Limburg blijft ieder jaar een tikkeltje meer oranje kleuren. In 2017 telde onze provincie 65.495 inwoners van Nederlands­e herkomst. Dat zijn er ruim 26.000 meer dan bij het begin van de eeuwwissel­ing. Al is er wel een kantelpunt detecteerb­aar. Meer bepaald het jaar 2009. In het eerste decennium van de 21ste eeuw emigreerde­n jaarlijks meer dan 2.000 Nederlande­rs naar deze kant van de Grensmaas. Sedertdien nog maar een 750-tal per jaar. De reden? België is niet langer een belastingp­aradijs voor de gewone Nederlande­r. Toch blijft de instroom – zij het minder talrijk – aanhouden. De reden? “De algemene levenskwal­iteit”, weet Nicole Janssen, zaakvoerst­er van het gelijknami­ge makelaarsk­antoor in Maaseik. “Belgische woningen zijn nu eenmaal ruimer, eigentijds­er en goedkoper dan in Nederland waardoor onze noorderbur­en meer krijgen voor minder geld. Dat speelt een belangrijk­e rol. Daarnaast merk ik dat de Nederlande­rs gecharmeer­d zijn door onze voorzienin­gen. We hebben scholen, zwembaden en sportcentr­a die kunnen bogen op een goeie reputatie en nauwelijks files. We spreken nagenoeg hetzelfde dialect en het bourgondis­che zit in ons beider DNA. Bovendien slaan steeds meer Nederlands­e supermarkt­en als Albert Heijn, en binnenkort ook Jumbo, hun tenten op Belgische bodem op.”

Betaalbaar­heid

Michel Becx beaamt het verhaal van zijn concullega. “De laatste maanden is één op de zes van onze kopers een inwijkende Nederlande­r”, zegt de directeur vastgoed bij Machon Immobiliën & Advies in Lanaken. “Waar vroeger de fiscalitei­t de doorslag gaf, emigreert de Nederlande­r nu voor de combinatie van levenskwal­iteit en betaalbaar­heid van de woning. Waar in de jaren negentig de rijke Nederlande­rs voor ons land kozen, zien we nu vooral de gemiddelde Nederlande­r de oversteek maken. De nieuwe inwijkelin­g zoekt en vindt voornameli­jk geen

Michel BECX Machon Immobiliën & Advies al te dure, vrijstaand­e woningen met een mooi perceel errond in de prijsklass­e van 200.000 tot 400.000 euro. Naar verluidt is het momenteel in en rond Maastricht enorm moeilijk om een woning te verwerven. Voor een pand op de markt komt, is het vaak al verkocht. Voor sommige huizen wordt tot 80.000 euro overboden. Dat zijn natuurlijk uitschiete­rs, maar het zegt ook iets over de algemene tendens. De Nederlands­e woningmark­t krijgt met stijgende prijzen af te rekenen omdat vraag en aanbod niet in evenwicht zijn”, aldus Becx.

Belangstel­ling

Belgische makelaars zien de belangstel­ling van Nederlande­rs voor ‘hun’ woningen toenemen. Websites worden duidelijk meer bezocht door noorderbur­en die ook vaker een afspraak voor een bezichtigi­ng maken. “Vandaar dat we sinds kort ook actief reclame voeren in Nederland. Natuurlijk gesterkt door de wetenschap dat dat ook zijn vruchten afwerpt”, zegt Becx.

“Ik krijg wekelijks de bezoekersc­ijfers van onze advertenti­es op de Nederlands­e markt en ik zie alleen maar plussen. Daaruit kan ik concludere­n dat de Nederlands­e klant zoekende is naar eigendom in België”, besluit Nicole Janssen.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? De laatste maanden is één op de zes van onze kopers een inwijkende Nederlande­r
FOTO TOM PALMAERS De laatste maanden is één op de zes van onze kopers een inwijkende Nederlande­r
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium