Het Belang van Limburg

Limburg krijgt 12,3 miljoen euro voor extra plaatsen in secundair onderwijs

Geld gaat naar scholen in Hasselt, Beringen, Maasmechel­en en Zonhoven

- Koen SNOEKX

HASSELT - Limburg krijgt 12,3 miljoen euro van de Vlaamse regering voor extra plaatsen in het secundair onderwijs. Het geld is bestemd voor infrastruc­tuurwerken aan scholen in Hasselt, Beringen, Maasmechel­en en Zonhoven. In die gemeenten dreigen de middelbare scholen immers het snelst overbevolk­t te geraken, zo blijkt uit wetenschap­pelijk onderzoek.

De KU Leuven en de VUB onderzocht­en in welke Vlaamse gemeenten er op termijn een capaciteit­sprobleem in het basis en secundair onderwijs zal optreden. Om die overbevolk­ing tegen te gaan, maakt de Vlaamse Regering ruim 150 miljoen euro vrij: 23 miljoen vloeit naar het basisonder­wijs, waar er tegen 2024-2025 20.000 plaatsen tekort zullen zijn. Voor het secundair onderwijs, waar er nood is aan 58.500 extra plaatsen, wordt er 128 miljoen voorzien.

Limburg

Limburg krijgt in totaal 12,3 miljoen euro. Dat geld is bestemd voor infrastruc­tuurwerken aan secundaire scholen in Hasselt, Beringen, Maasmechel­en en Zonhoven. In die gemeenten dreigen de scholen immers het snelst overbevolk­t te geraken. Voor het secundair onderwijs in Hasselt wordt 5,16 miljoen euro vrijgemaak­t. “In alle netten lopen er projecten om secundaire scholen uit te breiden, maar pas over enkele maanden zal duidelijk worden naar welke scholen het geld zal gaan”, zegt Hasselts schepen van Onderwijs Karolien Mondelaers (CD&V). Voor het secundair onderwijs in Beringen wordt 2,84 miljoen euro voorzien. “Op dit moment is er in Beringen een jaarlijkse instroom van zo’n 400 leerlingen in het middelbaar onderwijs, maar op termijn

zullen er dat 500 zijn. We zullen dit geld dus goed kunnen gebruiken om de capaciteit in onze middelbare scholen op te voeren”, zegt Berings schepen van Onderwijs Thomas Vints (CD&V).

Naar het secundair onderwijs in Maasmechel­en vloeit 2,54 miljoen euro . “Er zijn plannen voor een uitbreidin­g van campus de helix, het Instituut Maria Opdracht en de Provincial­e Technische School, maar naar welke school het geld uiteindeli­jk zal gaan, is nog niet duidelijk”, zegt Maasmechel­s schepen van Onderwijs Mustafa Uzun (CD&V). In Zonhoven dreigt er op termijn een overbevolk­ing in de Middenscho­ol en het Sint-Jan Berchmansi­nstituut. Om dat probleem op te lossen, wordt er 1,75 miljoen euro voorzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium