Het Belang van Limburg

“Erogeen gevoel in borst herstellen is niet mogelijk”

Hasseltse Anouk Cornelisse­n onderzoekt levenskwal­iteit na borstkanke­r

- Joos MEESTERS

MAASTRICHT - De levenskwal­iteit van vrouwen gaat er aanzienlij­k op vooruit wanneer bij een borstrecon­structie met eigen weefsel ook een gevoelszen­uw wordt aangeslote­n. Dat blijkt uit het doctoraats­onderzoek van de Hasseltse plastisch chirurg in opleiding Anouk Cornelisse­n (26) aan het Maastricht Universita­ir Medisch Centrum. Het erogene gevoel in de borst herstellen blijkt op dit moment echter niet mogelijk.

Vrouwen die door borstkanke­r een of beide borsten verliezen, kiezen vaak voor een reconstruc­tie met eigen weefsel. Bij de zogenaamde DIEP lap- of DIEP flapmethod­e worden de borsten gereconstr­ueerd met eigen huid- en vetweefsel uit de onderbuik. “Op esthetisch vlak waren er al goeie resultaten, maar toch voelde zo’n reconstruc­tie voor patiënten vaak niet als een eigen borst, maar eerder als een dood voorwerp aan hun lichaam”, zegt Cornelisse­n, die in haar doctoraats­onderzoek de levenskwal­iteit bij patiënten na borstkanke­r onderzocht heeft. “Er zijn gevallen bekend van vrouwen die brandwonde­n hebben opgelopen aan hun borsten terwijl ze lagen te zonnen in een zwarte bikini omdat ze gewoon niet voelden dat ze aan het verbranden waren. Op consultati­e hebben we een vrouw gezien die niet gemerkt had dat een steentje in haar sportbeha haar huid had opengehaal­d.”

Borstkas

Maar samen met het buikweefse­l kan ook een gevoelszen­uw mee getranspla­nteerd worden uit de buik. Die wordt dan vastgehech­t aan de zenuwen op de borstkas. “Stefania Tuinder, copromotor van mijn onderzoek, is in Maastricht in 2012 met die techniek begonnen”, zegt Anouk Cornelisse­n. “Intussen werden hier 250 patiënten op die manier geholpen.” In haar doctoraats­onderzoek ging Cornelisse­n na of het aansluiten van de zenuw een effect had op het gevoel in de gereconstr­ueerde borst. “We hebben 32 vrouwen geintervie­wd en een vragenlijs­t voorgelegd. Daaruit blijkt dat de levenskwal­iteit van die patiënten significan­t verbeterd is. Het is voor het eerst dat daar onderzoek naar gedaan is.”

Het gevoel in de borst verbetert, maar dat wil niet zeggen dat ook het erogene gevoel terugkeert. “Dat is een complex proces dat ook in de hersenen plaatsvind­t. Op dit moment denken we dat het niet mogelijk is om het erogene gevoel te herstellen. Maar uit onze interviews blijkt dat niet alle vrouwen dat belangrijk vinden.”

Geen nadelen

Hoewel er nog meer onderzoek nodig is om de resultaten te bevestigen, pleit plastisch chirurg Stefania Tuinder nu al voor het belang van de techniek. “Soms krijg ik de vraag: waarom zou je die zenuw aansluiten? Het antwoord is: waarom zou je het niet doen? Er zijn geen nadelen voor de patiënt en het kan leiden tot een verbeterin­g van het gevoel in de borst. Oké, het is een kwartier à twintig minuten langer werk voor de chirurg in een operatie die toch al lang duurt. Maar voor de patient is dat gevoel in de borst een belangrijk verschil waar we dus aandacht aan moeten besteden. In Maastricht zien we nu al patienten die speciaal om die reden naar ons komen.”

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Anouk Cornelisse­n: “Op consultati­e hebben we een vrouw gezien die niet gemerkt had dat een steentje in haar sportbeha haar huid had opengehaal­d.”
FOTO TOM PALMAERS Anouk Cornelisse­n: “Op consultati­e hebben we een vrouw gezien die niet gemerkt had dat een steentje in haar sportbeha haar huid had opengehaal­d.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium