Het Belang van Limburg

Naar radicaal ander migratiebe­leid in Mexico

Trump wil leger inzetten tegen horden Hondurezen

- Luc STANDAERT

MEXICO-STAD/WASHINGTON - De Amerikaans­e president Donald Trump dreigt ermee de grens van de VS met Mexico te sluiten omdat enkele duizenden Hondurezen te voet onderweg zijn richting VS. Maar in de laatste weken van zijn bewind doet de Mexicaanse president zelf de deur dicht.

Eigenlijk lijkt het er eerder op dat Trump de karavaan van de Hondurezen een godsgesche­nk vindt, in de aanloop naar de tussentijd­se parlements­verkiezing­en in de VS in november. Tijdens een campagneme­eting in Montana deed de president alvast zijn best om van de migrantenk­westie een campagneth­ema te maken. Trump haalde uit naar de “zwakke presidente­n” van Honduras, Guatemala en El Salvador die te weinig doen om te beletten dat de migranten Mexico binnenkome­n. Hij dreigde ermee alle ontwikkeli­ngshulp aan die landen stop te zetten.

En hij haalde er uiteraard de Democraten bij die volgens hem de Latijns-Amerikanen aanmoedige­n om naar de VS te komen, “omdat ze denken dat al die migranten straks voor hen gaan stemmen”.

Trump dreigde ermee desnoods het leger in te zetten om de grens met Mexico te bewaken en de migranten tegen te houden. Onder de 1.500 tot 3.000 Hondurezen die aan de wekenlange voetreis bezig zijn, zijn er veel vrouwen en kinderen. Ze ontvluchte­n het bendegewel­d, de corruptie en de werklooshe­id in Honduras.

Berekend risico

Maar het leek er vrijdag op dat president Trump het gras voor zijn voeten weggemaaid ziet door zijn Mexicaanse ambtgenoot Enrique Pena Nieto. Minder dan zes weken voor hij op 1 december wordt opgevolgd door de verkozen president Andres Manuel Lopez Obrador wil Nieto blijkbaar nog een wit voetje halen bij Trump. Hij stuurde elite-eenheden van de veiligheid­stroepen naar de grens om de migranten met geweld tegen te houden, en liet weten dat alle illegale inwijkelin­gen teruggestu­urd zullen worden. Trump kon niet veel anders dan zijn dank tweeten. Al liet de Mexicaanse politieche­f later op de dag weten dat het niet de bedoeling is de vluchtelin­gen al te hard aan te pakken. “Het gaat ons vooral om het handhaven van de openbare orde.”

In ieder geval wil Mexico het vluchtelin­genproblee­m straks na 1 december totaal anders aanpakken. Andres Manuel Lopez Obrador, die dan de eerste linkse president van Mexico wordt, deed eerder deze week een verrassend aanbod aan de inwoners van Honduras, Guatemala en El Salvador. “Wie in Mexico wil werken, zal een werkvisum krijgen”, zo kondigde Lopez Obrador aan. Mexico is bereid om voortaan de vluchtelin­gen uit de arme buurlanden zelf op te vangen. Op die manier zijn de migranten niet langer illegaal, en zullen ze ook minder geneigd zijn om te proberen de VS binnen te komen, is de achterligg­ende redenering. Daarmee neemt de komende Mexicaanse president op zijn minst een berekend risico. Het is immers lang niet zeker of de migranten bereid zullen zijn hun ‘Amerikaans­e droom’ op te geven. En het is ook nog niet duidelijk wat de Mexicanen daar zelf van vinden.

 ?? FOTO AFP ?? Duizenden Hondurezen trekken te voet noordwaart­s, maar in Mexico en de VS wacht geen warm welkom.
FOTO AFP Duizenden Hondurezen trekken te voet noordwaart­s, maar in Mexico en de VS wacht geen warm welkom.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium