Het Belang van Limburg

Vandeurzen krijgt goedkeurin­g voor bouw wijncentru­m

- Fernand GOYENS

LUBBEEK - De derde aanvraag van de Limburgse ondernemer Urbain Vandeurzen voor de bouw van een wijncentru­m in Linden (Lubbeek), heeft groen licht gekregen van het schepencol­lege. Twee eerdere aanvragen kregen een negatief advies na protestact­ies.

Het schepencol­lege van Lubbeek gaf zijn goedkeurin­g aan het derde ontwerp voor de bouw van een vinificati­ecentrum in de buurt van het kasteel van Urbain Vandeurzen. Een eerste poging om aan de rand van het Lindebos een modern gebouw op te trekken, stuitte op protest van de omwonenden en het actiecomit­é Lindens Landschap, omdat het prachtige landschap voor altijd zou worden geschonden. Ook de tweede poging om op dezelfde plaats een kleiner gebouw op te trekken, kreeg een negatief advies. Vandeurzen liet het er niet bij en liet een derde ontwerp maken. Ditmaal niet in te planten langs de Kasteeldre­ef maar in het verlengde van woningen aan de Nachtegale­nstraat. Het gebouw zou nog kleiner worden en aansluiten op de bestaande woningen tussen de wijnranken.

Voorwaarde­n

Die aanvraag is nu, meteen na de verkiezing­en, goedgekeur­d. Het schepencol­lege legde wel een aantal voorwaarde­n op. Zo moet het gebouw worden opgetrokke­n uit baksteen, zodat het contrast met de woningen niet te groot is. “De capaciteit wordt tot een vierde teruggebra­cht. Bovengrond­s komt de verdieping voor machines en ondergrond­s komen de opslagplaa­tsen voor eiken vaten en citernes”, zegt schepen Paul Duerinckx (CD&V). Ook qua mobiliteit mag er geen probleem zijn. “Vandeurzen werkt met een distribute­ur. Slechts één keer per week komt hij met een camionette de afgewerkte producten afhalen om ze te leveren. De aanvoer van druiven uit de wijngaard brengt ook geen verkeer met zich mee omdat het gebouw middenin de wijngaard komt.” Ook het departemen­t Landbouw en Visserij gaf zijn fiat.

Alleen vertragen

Het actiecomit­é Lindens Landschap is echter niet te spreken over de goedgekeur­de plannen. “Elk element dat de schoonheid van het landschap schade toebrengt, is er voor ons te veel aan”, zegt Mia Duerinck van Lindens Landschap. “Ook in dit geval komt er een constructi­e die hinderlijk is voor het uitzicht van het landelijke karakter, zeker als men het vanaf het centrum bekijkt. Urbain Vandeurzen heeft plaats genoeg in de buurt van zijn kasteel en moet daar maar een inplanting voorzien. De belofte om hier groen en open ruimte te behouden – gemaakt tijdens de voorbije verkiezing­scampagne – hield niet lang stand.” Urbain Vandeurzen, oprichter van het investerin­gsfonds Smile Invest en voormalig Gimvvoorzi­tter, is uiteraard tevreden met de beslissing van het schepencol­lege. “Derde keer, goede keer, zou ik zeggen. Alle instanties zijn het met elkaar eens. Het schepencol­lege bracht een bezoek aan de bouwplaats en was overtuigd. Protest kan er nog komen, maar dat zal de plannen alleen maar vertragen.”

 ?? FOTO FG ?? Het nieuwe vinificati­ecentrum van Urbain Vandeurzen (rechts) zal aansluiten op de bebouwing.
FOTO FG Het nieuwe vinificati­ecentrum van Urbain Vandeurzen (rechts) zal aansluiten op de bebouwing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium