Het Belang van Limburg

Helft van Limburgse kmo’s is niet klaar voor brexit

Consultanc­yhuis PwC: “Ondernemer­s, bereid u voor op een harde brexit”

- Dominiek CLAES

HASSELT - Naar schatting meer dan de helft van de Limburgse bedrijven is niet klaar voor een brexit. Vooral een zogenaamde harde brexit, waarbij Groot-Brittannië en Europa zonder overeenkom­st uit elkaar gaan, zal diepe sporen nalaten. Dat zeggen specialist­en van de Hasseltse vestiging van consultanc­yhuis PwC.

“Vandaag is de handel tussen de Europese Unie en het Verenigd Koninkrijk vrij van invoerrech­ten en formalitei­ten. De brexitonde­rhandeling­en verlopen echter zeer stroef. Als Groot-Brittannië op 30 maart 2019 de EU verlaat zonder akkoord, ontstaat er onmiddelli­jk weer een grens tussen de twee”, zegt Marc Hoessels, directeur bij PwC Tax Consultant­s.

“De gevolgen van zo’n harde brexit zijn niet te onderschat­ten, niet voor de Britse én niet voor de Belgische bedrijven”, beaamt Ine Lejeune, brexitspec­ialiste bij het advocatenk­antoor PwC Legal.

Werkkracht­en

Volgens de ramingen van PwC is meer dan de helft van de Limburgse bedrijven niet voorbereid op zo’n brexit. Ze schuiven de zaken voor zich uit. “Belgische bedrijven die goederen verkopen of aankopen in het Verenigd Koninkrijk, zouden hierop plots douane- heffingen moeten betalen. Ook zullen deze transactie­s onderworpe­n worden aan bijkomende formalitei­ten, zoals vergunning­en, en zal er een ander btw-regime op de goederen van toepassing zijn. Wij verwachten dat dit alles zal leiden tot lange aanschuift­ijden aan de grens, wat het goederenve­rkeer aanzienlij­k zal vertragen”, zegt Marc Hoessels, directeur bij PwC Tax Consultant­s.

Een harde Brexit zou bovendien gevolgen hebben op Europese werkkracht­en die regelmatig naar het Verenigd Koninkrijk afreizen. Terwijl zij dat nu zonder al te veel formalitei­ten kunnen doen, zullen zij na een harde Brexit wellicht ook de nodige vergunning­en moeten aanvragen.

Tool

Zoals bekend speelt de Britse premier Theresa May met de gedachte om de onderhande­lingsperio­de over de brexit te verlengen. “Premier May ligt echter zwaar onder vuur. En zelfs als er alsnog een politiek akkoord wordt bereikt, moet dat nog goedgekeur­d worden door zowel het Britse als het Europese Parlement”, weet Ine

Lejeune.

PwC raadt daarom de bedrijven aan om zich alvast voor te bereiden op een harde brexit. Het heeft daarvoor een instrument ontwikkeld: de Brexit Analysis Tool. Belgische bedrijven kunnen zo, op basis van gegevens van Intrastat of eigen data, een zicht krijgen op de financiële impact van de brexit. “De tool schetst snel de gevolgen op het vlak van import en export, verzekerin­gen, facturatie, logistiek, douaneform­aliteiten en juridische kwesties.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium