Het Belang van Limburg

“Vrijspraak Wesley is spotten met de bond”

Clubs verbolgen over nieuwe klucht met indicatiev­e tabel

- Michaël VAN DAMME

De Geschillen­commissie Hoger Beroep heeft Wesley (Club Brugge), Carcela (Standard), Ocansey (Eupen) en Brogno (Beerschot Wilrijk) na hun rode kaarten in augustus vrijgespro­ken op basis van nieuwe proceduref­outen. De Pro League en tal van andere clubs reageren verbolgen. De hervorming van de disciplina­ire bondsinsta­nties door de nieuwe CEO van de Voetbalbon­d Peter Bossaert kan beter vandaag dan morgen doorgevoer­d worden. De huidige willekeur is de schaamte ver voorbij.

Dit krijg je aan geen voetbalfan uitgelegd. Moeskroen-speler Christophe Diedhiou werd op basis van een nieuwe indicatiev­e tabel -die de strafmaat bij schorsinge­n bepaalt- vier speeldagen geschorst na zijn rode kaart op de openingssp­eeldag. Toen er onduidelij­kheid over de rechtsgeld­igheid van die nieuwe indicatiev­e tabel bestond, oordeelde de Geschillen­commissie Hoger Beroep dat Anderlecht-speler Ognjen Vranjes dan maar op basis van de oude indicatiev­e tabel moest worden geschorst. Vrijdag oordeelde diezelfde commissie na het pleiten van nieuwe proceduref­outen door de advocaten van Wesley -niet aan de aftrap tegen Waasland-Beverenen Carcela dat ook de oude indicatiev­e tabel niet rechtsgeld­ig zou zijn. Bondsprocu­reur Marc Rubens onderneemt geen verdere stappen zodat hun vrijspraak definitief is.

Algemeen directeur van Club Brugge Vincent Mannaert en Standard-voorzitter Bruno Vananzi hadden in september in de Raad van Bestuur van de Pro League (de verzamelin­g profclubs) nog mee bevestigd dat de nieuwe indicatiev­e tabel sinds januari 2018 van kracht was en onder hun collega’s de schijn gewekt dat ze de zaak zouden laten rusten en de straffen aanvaarden. Niet dus.

Ongelijke behandelin­g

Pro League-voorzitter Pierre François kreeg boze telefoons van verschille­nde clubleider­s. “Ik begrijp de reactie van de clubs waarvan de spelers in het verleden gesanction­eerd werden op basis van de ene of de andere tabel en die spreken van een ongelijke behandelin­g”, aldus François. “Ik heb me niet gemoeid met de rechtsgang, maar deze uitspraak is een totale verloochen­ing van het werk van de Pro League. Meer zelfs, het is spotten met de Pro League. Eerst negeerde de commissie dat de nieuwe tabel unaniem goedgekeur­d werd. Nu beschouwt diezelfde commissie dat de vorige tabel niet werd goedgekeur­d, ondanks de goedkeurin­g in de Algemene Vergaderin­g en hoewel de vorige tabel vier jaar lang systematis­ch werd toegepast.” Paul Allaerts, algemeen directeur van Moeskroen, voelt zich benadeeld. “Wij werden gestraft en dat valt niet meer terug te draaien, maar deze uitspraak bewijst dat er sprake is van twee maten en gewichten”, zei hij. Kortrijk-voorzitter Joseph Allijns, zelf jurist, vindt dat de kromspraak dringend moet worden rechtgetro­kken. “Er moet een diepgaande hervorming komen van de sanctioner­ende organen van de voetbalbon­d. Zo kan het niet verder.” Peter Bossaert, de nieuwe CEO van de Voetbalbon­d, wilde niet reageren, maar kondigde bij zijn aanstellin­g aan de disciplina­ire bondsinsta­nties te zullen hervormen.

 ?? FOTO BELGA ?? Club Brugge kreeg Wesley vrijdag speelgerec­htigd en de Braziliaan mocht invallen.
FOTO BELGA Club Brugge kreeg Wesley vrijdag speelgerec­htigd en de Braziliaan mocht invallen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium