Het Belang van Limburg

Op zoek naar de oude Kums

Anderlecht hoopt dat de SVEN KUMS van bij AA Gent weer opstaat

- Jürgen GERIL

Will the real Sven Kums please stand up? Twee weken geleden tegen Zulte Waregem deed hij het. Daar verdeelde Kums (30) het spel als vanouds: korte passes, lange passes, steekpasse­s... Hij liet Anderlecht beter draaien en hielp de totale crisis afwenden. Kan de middenveld­er die lijn nu doortrekke­n en eindelijk weer de Kums van bij AA Gent worden?

De arrestatie van Mogi Bayat zal een schok geweest zijn. Hij is de manager van Sven Kums. Net zoals Bayat op Anderlecht ook de transfers hielp regelen van Trebel, Appiah, Saief, Vanhaezebr­ouck en T2 Karim Belhocine. “De spelers die direct contact hadden met Mogi, waren nog wat meer van hun melk dan de anderen”, aldus coach Hein Vanhaezebr­ouck. “We hebben erover gepraat, maar wij moeten ons concentrer­en op het voetbal.” Dat geldt zeker voor Kums. Na een moeilijk seizoenbeg­in door een heupblessu­re toonde de middenveld­er in Waregem nog eens flarden van zijn klasse. Al moet hij met die heup wel opletten, want het is een aanslepend­e blessure. “Sven is pas sinds één maand weer 100 procent fit”, vervolgde zijn coach. “Voorheen verhinderd­e die heupblessu­re hem om voluit te gaan. Nu zie je weer zijn kwaliteite­n.”

Bijna zoals bij Gent

Toch wacht paars-wit al meer dan een jaar om de Kums van bij Gent te zien. De Kums die gewaardeer­d werd in heel België. René Weiler moest met zijn countervoe­tbal niet van hem weten en turnde hem vorig jaar tegen Bayern zelfs om tot libero. Kums pakte toen snel rood.

“Dat tastte zijn vertrouwen toch aan”, geeft zijn ex-ploegmaat Matz Sels toe. “Sven is een intelligen­te kerel die het voetbal wel kan relativere­n, maar dat moeilijke seizoen vorig jaar pakte hij toch mee naar huis. Hij was nieuw bij Anderlecht, er werd veel van hem verwacht en het draaide niet zoals hij had gehoopt. Toch gaf hij nooit op. Hij bleef zichzelf soigneren om sterker terug te keren. Na de training bleef hij fitnessen en extra oefeningen doen.”

Velen hadden verwacht dat Kums met de hulp van zijn oude coach Vanhaezebr­ouck weer zou opstaan, maar dat gebeurde niet. Of toch maar met mondjesmaa­t. “Sven is iemand die vertrouwen moet voelen”, zei Denis Odoi, vriend en ex-ploegmaat van bij de RSCA-jeugd onlangs in La Dernière Heure. “Misschien kreeg hij bij Anderlecht niet hetzelfde vertrouwen als bij Gent indertijd. Moest ik bij Anderlecht zitten, dan zei ik direct: ‘Sven, jij bent onze patron’. Hij is een geweldige speler en ik geloof enorm in hem. Meer nog: toen ik in 2017 even met Gent onderhande­lde en Sven daar ook in beeld was, heb ik hem gebeld. ‘Als jij bij Gent tekent, dan ik ook’. En tegen Michel Louwagie zei ik dat hij hem een groot contract moest geven.”

(lacht)

Trebel

Odoi koos uiteindeli­jk voor Fulham en Kums tekende niet bij Gent, maar bij Anderlecht. Daar zit ook Adrien Trebel en vaak wordt gezegd dat ze twee dezelfde types zijn die moeilijk kunnen samenspele­n. Ze eisen allebei de bal op. “Dat zijn tactische keuzes die een coach moet maken”, zegt Sels. “Alleen is Sven geen pure defensieve middenveld­er die constant tackles uitvoert en duels aangaat.”

Zijn kwaliteite­n liggen elders: Kums zet de lijnen uit. In die zin zou kuitenbijt­er Trebel meer in dienst moeten spelen van hem. Alleen kwam Sven Kums tot nu toe in 46 matchen voor Anderlecht niet verder dan twee assists en nul goals. De wisselwerk­ing met Trebel blijft een moeilijke evenwichts­oefening. In Waregem lukte het, maar loopt het straks ook vlot tegen Cercle? “Dat geweldige voetbal van bij Gent is hij niet kwijtgespe­eld, hoor”, besluit Sels.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Sinds een maand is Sven Kums voor de volle honderd procent fit.
FOTO PHOTO NEWS Sinds een maand is Sven Kums voor de volle honderd procent fit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium