Het Belang van Limburg

Nu ook tegen de kleintjes

Rouches willen na topprestat­ie tegen Club ook bevestigen

- Bob FAESEN

Viel de voorbije interlandb­reak niet op een heel vervelend moment voor Standard? Na weken van zoeken had men de juiste formule plots gevonden tegen Club Brugge. 3-1-winst en de competitie­leider weggeblaze­n. De opdracht is om zaterdagav­ond in Moeskroen met dezelfde spirit voor de dag te komen. “We zullen niet altijd een kolkend Sclessin achter ons hebben”, zegt trainer Michel Preud’homme. De voorbereid­ing op de match in Moeskroen verloopt nochtans niet heel soepel. Pas vrijdagnam­iddag had men in Luik zekerheid over het meespelen van Mehdi Carcela (zie pagina 3) en sterkhoude­r Christian Luyindama keerde diezelfde dag terug van interlandv­erplichtin­gen met Congo. “Mehdi had er precies weinig last van”, zegt Preud’homme. “Met Luyindama zal ik nog spreken. De internatio­nals zijn het ook wel een beetje gewend, maar ik ga toch eens horen hoe mijn internatio­nals ervoor staan. Behalve Kosanovic heeft elke centrale verdediger van me gespeeld: Luyindama bij Congo, Laifis bij Cyprus en Vanheusden bij de Belgische U21.” Preud’homme wil op zijn beurt niet gezegd hebben dat de interlandp­eriode op het verkeerde moment kwam voor zijn Rouches. “Dat is altijd lastig om zoiets te beoordelen. We kwamen van een goede week met drie opeenvolge­nde overwinnin­gen. Tegen Club Brugge was het heel goed. Het doel is om zaterdag met dezelfde mentalitei­t als toen voor de dag te komen. Natuurlijk, de situatie is nooit hetzelfde en elke match heeft zijn waarheid, maar de spelers hebben tegen Club laten zien dat als ze willen, ze tot veel in staat zijn. Op het vlak van gelopen kilometers was het de beste wedstrijd van het seizoen. Terwijl het al onze derde match van de week was en we een dag minder recuperati­e dan Club hadden.”

Limiet zoeken

Elk match weer tot de limiet gaan, het is de volgende stap die Standard in zijn ontwikkeli­ng moet maken. Preud’homme: “Een fantastisc­he tifo en de sfeer op SclesDan

Michel PREUD’HOMME

trainer Standard

sin helpt zeker, maar we moeten ook daarbuiten motivatie trachten te vinden. We zullen niet altijd een kolkend thuisstadi­on achter ons hebben. Je moet dezelfde energie toch in de match kunnen brengen.”

Op dat vlak is Moeskroen een gevaarlijk­e match. Het staat laatste en trekt amper volk. “Alle matchen zijn gevaarlijk”, countert MPH. “Een ploeg die op kop staat is zeker sterk en is automatisc­h gemotiveer­d omdat het eerste wil blijven. Moeskroen staat nu laatste en wil van die rode lantaarn af. Op papier zijn we sterker, maar je moet elke tegenstand­er respectere­n. Het zijn allemaal profvoetba­llers die iedere dag trainen.” is er nog het Propere Handen-schandaal dat vorige week in ons land losbarstte. Standard is een van de clubs waar het federaal parket een bezoekje bracht. Volgens Preud’homme heeft de hele zaak weinig impact op de groep. “Het heeft niks verstoord, neen. De spelers zijn er niet mee bezig geweest. Wij probeerden hier gewoon ons werk te doen.” Razvan Marin was weg met de Roemeense nationale ploeg, maar de uitblinker van de match tegen Club Brugge, kreeg vanuit zijn thuisland toch een en ander mee. “Gehoord van vrienden”, zegt de middenveld­er. “In Roemenië werd me ernaar gevraagd, maar ik wist echt van niks. Wij concentrer­en ons sowieso op de partij tegen Moeskroen. Het is waar dat het soms niet makkelijk is om in zulke matchen de motivatie te vinden, maar we moeten onszelf oppeppen en ons ware gelaat tonen. Nu winnen zou ons vertrouwen geven voor de belangrijk­e match in de Europa League tegen Krasnodar. Daarna komt Genk, dat dit jaar erg goed speelt, er alweer aan. Maar we bekijken het match per match. Eerst Moeskroen, daarna zien we wel verder.”

Het doel is om zaterdag met dezelfde mentalitei­t voor de dag te komen als tegen Club Brugge

 ?? FOTO BELGA ?? Elk match weer tot de limiet gaan, het is de volgende stap die Standard in zijn ontwikkeli­ng moet maken.
FOTO BELGA Elk match weer tot de limiet gaan, het is de volgende stap die Standard in zijn ontwikkeli­ng moet maken.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium