Het Belang van Limburg

“Grasmat is vaak erbarmelij­k”

Sebastiaan Brebels is op zijn hoede voor trip naar ‘lelijk eendje’ Tubeke

- Piet DINGENS

Lommel speelt zaterdag in Tubeke, waar binnen de twee jaar het nieuwe en transparan­te huis van de voetbalbon­d moet verrijzen. Met andere woorden het ideale decor om nog eens sportief uit te halen. Al staat de plaatselij­ke club wel bekend als het ‘lelijke eendje’ van de reeks. “Dat heeft vooral te maken met de staat van hun grasmat, die vaak erbarmelij­k is”, weet Sebastiaan Brebels uit ervaring. “Maar met deze zomerse temperatur­en zou dat nog kunnen meevallen.”

Een zoektocht in de catacomben van het Soevereins­tadion zorgt vaak voor vrolijke verwarring. Want... Iedereen komt als je Seba roept. Er zijn niet alleen de spelers De Wilde en Brebels, ook de door de club geadopteer­de voetbalzoo­n Seba Suarez, alias mascotte Greeny, kijkt vragend op als je die naam laat vallen. Maar we kwamen dus voor de 23-jarige middenveld­er van SK, de man die een maand geleden nog 14.000 monden deed dichtvalle­n in het Afasstadio­n in Mechelen. Brebels maakte er zijn eerste en tot dusver enige treffer van het seizoen. “Die 1-2-zege hebben ze ons wel betaald gezet door in Lommel met 0-3 te winnen”, puft hij. “Maar de wedstrijd in Tubeke is van een heel andere orde. Voor de competitie werden zij én wij beschouwd als de voornaamst­e degradatie­kandidaten. (denkt even na) Wij zitten nog steeds niet in de positie om hoog van de toren te blazen. Maar na een derde van de competitie staan we wel op amper één punt van koploper Union. Dat is buiten verwachtin­g goed en hebben we zelf afgedwonge­n. Winnen we in Tubeke, dan bedraagt de kloof met de staart al twaalf punten… en blijven we meedoen voor de eerste periodetit­el.”

Al is een kloof van twaalf punten niet geruststel­lend. Twee jaar geleden volgde Lommel ook op twaalf punten van Cercle Brugge, toen de werkgever van…. Brebels. “Na de halvering van de punten heeft Cercle in de eindronde nog alles moeten geven om niet te zakken”, herinnert de Oost-Vlaming zich het zenuwslope­nde degradatie­duel aan de Gestelsedi­jk (0-1) als de dag van gisteren. “Het zoveelste bewijs dat in deze reeks alles kan.”

Winnen we in Tubeke, dan bedraagt de kloof met de staart al twaalf punten… en blijven we meedoen voor de eerste periodetit­el

KV Mechelen

Sebastiaan BREBELS

Werd de ‘zaak KV Mechelen’ ook druk becommenta­rieerd in de Lommelse kleedkamer? “De eerste dagen wel. Onze wedstrijd in Leuven werd uitgesteld en met Glenn Claes en Laurens Paulussen spelen hier twee jongens die van Mechelen komen. Zij weten niets van die zaak, speelden ook niet in de bewuste match tegen Waasland-Beveren. Vanaf maandag stond onze volgende opdracht weer centraal. Al ben ik benieuwd naar wat nog komen gaat. Een eventuele sanctie voor Mechelen heeft gevolgen voor alle clubs in 1B.”

Deens avontuur

Tijdens de zomermerca­to kon Brebels naar AC Horsens, een ambitieuze Deense eersteklas­ser. Maar Lommel hield de ijverige middenveld­er aan zijn nog doorlopend contract. “Ik was rond met die club, maar ik zei toen al dat het geen drama was om bij SK te blijven. Dat waren profetisch­e woorden, want de sfeer in onze groep is geweldig en de resultaten navenant. Af en toe kijk ik nog eens naar de uitslagen in Denemarken, maar verder reikt mijn betrokkenh­eid niet. Ik ben perfect gelukkig in Lommel.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Sebastiaan Brebels: “Een eventuele sanctie voor Mechelen heeft gevolgen voor alle clubs in 1B.”
FOTO DICK DEMEY Sebastiaan Brebels: “Een eventuele sanctie voor Mechelen heeft gevolgen voor alle clubs in 1B.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium