Het Belang van Limburg

“CD&V heeft de strijd duidelijk gewonnen”

- Door Timmie van Diepen

Het was een opvallend bericht zondagavon­d op de website van N-VA. De N-VA is meer dan ooit de volksparti­j van Vlaanderen. Aan alle

N-VA’ers en kiezers, bedankt!, zo klonk het uit naam van partijvoor­zitter Bart De Wever.

Die boodschap verraadt dat de inzet van deze gemeente- en provincier­aadsverkie­zingen groter was dan de lokale uitslagen alleen. Voor CD&V en N-VA was zondag 14 oktober 2018 een historisch­e krachtmeti­ng. Sinds 2010 is N-VA op nationaal vlak de dominante politieke factor, maar vooralsnog slaagde de partij er niet in om dat succes ook op lokaal vlak door te trekken. In 2012 volgde wel de numerieke dijkbreuk in de gemeenten, maar door een combinatie van onervarenh­eid bij de onderhande­lingen en een algemeen gebrek aan capabele kandidaten, bleef het aantal lokale bestuursde­elnames beperkt.

De Wever zette daarom hoog in op deze verkiezing­en. Met nationaal de wind nog altijd in de zeilen, was het voor de Vlaams-nationalis­ten dé kans om de CD&V voor eens en altijd ook op lokaal vlak te onttronen. Niet omdat De Wever per se de grootste wil zijn of hebben, maar wel omdat de N-VA-voorzitter als geen ander beseft dat het succes in de Wetstraat pas bestendigd kan worden als ook de Dorpsstraa­t mee is in zijn verhaal. “Een partij die deze lokale verankerin­g niet heeft, wordt op termijn onmogelijk. Die lokale verankerin­g vergt 18 tot 24 jaar volgehoude­n inzet. We zijn daar in 2012 goed aan begonnen, maar we moeten doorzetten. Binnenwege­n nemen kan niet”, zei Bart De Wever nog toen hij in maart van dit jaar een bezoek bracht aan het Limburgse Herk-deStad.

Wegmoffele­n

Maar is N-VA er nu echt in geslaagd om de CD&V definitief achter zich te laten op lokaal niveau? Heeft De Wever gelijk als hij zegt dat zijn partij meer dan ooit de volksparti­j van Vlaanderen is? Nee, zo zeggen politicolo­gen Bart Maddens (KU Leuven) en Dave Sinardet (VUB).

“De strijd is wat mij betreft nog altijd onbeslist”, zegt Maddens. “N-VA heeft minder goed gescoord dan verwacht. Het was echt wel de bedoeling om de CD&V lokaal te onttronen. Dat is niet gelukt. Als we de provincier­aadsverkie­zingen vergelijke­n met die van 2012, dan heeft N-VA het gewoonweg niet goed gedaan. Voor de partij moet dat slechte resultaat verontrust­end zijn. In 2012 haalde N-VA nog 28,5 procent provinciaa­l, nu is dat nog maar 24,8 procent. Vergelijk dat met de federale verkiezing­en van 2014, toen N-VA op 32,4 procent afklokte. Dan is de conclusie dat de partij echt wel laag is gezakt.”

“Wat mij betreft is de strijd om de titel van lokale volksparti­j dan ook niet onbeslist geeindigd”, meent Sinardet. “De strijd is duidelijk gewonnen door CD&V. De christende­mocraten hebben hun positie versterkt, terwijl N-VA erop is achteruitg­egaan in twee derde van de gemeenten. Op beide definities blijft de CD&V dus de lokale volksparti­j: zowel puur electoraal en qua stemmen was CD&V de grootste en blijft ze dat ook. En ook wat het aantal burgemeest­ers en schepenen betreft spant de partij nog altijd de kroon.”

“We zien zelfs dat de N-VA niet dichterbij komt, maar zelfs verder wegdrijft van de CD&V”, zegt Sinardet. “Om de dominante volksparti­j te worden, had N-VA zondag minstens haar score moeten consolider­en. Dat is niet gebeurd. En in de provincier­aadsverkie­zingen doet de partij het inderdaad ook niet goed. Mensen stemmen daar toch vooral voor hun voorkeursp­artij, omdat er over het provincial­e beleid geen debat is. Daarom zijn deze verkiezing­en voor politicolo­gen de beste manier om de politieke krachtverh­oudingen in te schatten, hoewel er natuurlijk wat lokale ruis op zit. In vergelijki­ng met de provincier­aadsverkie­zingen in 2012 gaat de partij er op provinciaa­l vlak 3 tot 4 procent op achteruit. Dat is voor de partij geen goed teken, als is de N-VA er wel redelijk goed in geslaagd dat aspect van de uitslag weg te moffelen.”

Schild en Vrienden

“Het feit dat De Wever de keizer van Antwerpen kan blijven, straalt af op de hele partij”, zegt Maddens. “Daardoor is de perceptie ontstaan dat N-VA deze verkiezing­en zeker niet verloren heeft. Maar als je het puur cijfermati­g bekijkt, dan heeft N-VA geen goed resultaat neergezet.”

“Je kunt je afvragen of het verstandig was om zo te hameren op migratie en identiteit. De N-VA is er als vanzelfspr­ekend vanuit gegaan dat ze die thema’s kon kapen van het Vlaams Belang en er eigenaar van was geworden. Nu is gebleken dat dit niet zo is. Dat het Vlaams Belang zelfs met een heel zwakke lokale verankerin­g, die kiezers heeft teruggewon­nen.”

“N-VA heeft natuurlijk ook pech gehad in de aanloop naar 14 oktober. Eerst was er de documentai­re over Schild en Vrienden, daarna het CurieuzeNe­uzen-dossier dat een thema bovenaan de agenda heeft geplaatst dat niet van de N-VA is. Met als kers op de taart het contrast tussen de zuivere lucht in Gent en de vuile lucht in Antwerpen.”

Ten derde was er eind september de minicrisis rond Theo Francken, die sans papiers met een crimineel verleden vrijliet om plaats te maken voor transmigra­nten. Hij is daar zwaar op getackeld, ook door zijn eigen regeringsp­artners Gwendolyn Rutten en Wouter Beke. Op die manier is het beeld van Francken beschadigd. Theo Francken die een krachtdadi­g beleid voert. Vlaams Belang dat erover praat, maar Francken die het doet. Dat hele narratief is zwaar onder druk komen te staan.”

Nieuw Vlaamse Antwerpena­ren

Sinardet ziet nog andere oorzaken voor het verlies van N-VA. “Enerzijds is er de nationale trend, waarin N-VA naar beneden gaat, maar zondag bleek ook dat N-VA steeds meer voor Nieuw Vlaamse Antwerpena­ren staat. De partij scoort goed in Antwerpen en de rand daarrond, maar elders is dat veel minder zo. Mogelijk heeft De Wever daar zelf aan bijgedrage­n, door zich sterk op Antwerpen te profileren in deze campagne. De kritiek dat hij burgemeest­er én voorzitter is, wilde hij in Antwerpen counteren door erop te wijzen dat hij als voorzitter veel geld naar Antwerpen kan sluizen. Maar voor de kiezers in West-Vlaanderen en Limburg is dat minder fijn om te horen.” “Ik deel trouwens de analyse van De Wever ook niet dat zijn partij het moeilijk

heeft op het platteland en goed scoort in de steden. In Gent gaat N-VA serieus achteruit, in Oostende ook, hetzelfde in Kortrijk en Mechelen. Eigenlijk zijn alleen Hasselt, Aalst, Sint-Niklaas en Antwerpen de uitzonderi­ngen die de regel bevestigen.” Veel heeft uiteraard te maken met de achterstan­d die N-VA moet inlopen op het vlak van lokale verankerin­g. De christende­mocraten hebben wat dat betreft een decenniala­nge voorsprong, met een breed netwerk van lokale bestuurder­s die van onderuit voor stemmen zorgen.

“In het Belgische systeem is die lokale verankerin­g erg belangrijk”, zegt Sinardet. “Het is moeilijk te vergelijke­n, maar kijk naar Lijst Dedecker, dat op een bepaald moment nationaal doorbrak, maar lokaal er niet in slaagde zich door te zetten. Dan stort het snel in elkaar. N-VA heeft uiteraard wel een groot aantal lokale afdelingen, maar de partij slaagt er niet in om de achterstan­d op het vlak van burgemeest­ers en schepenen in te halen. Dat is een beetje een vicieuze cirkel. Als je er niet in slaagt om in te breken in de besturen, kan je ook geen nieuwe burgemeest­ers lanceren. Wil de partij er in 2024 in slagen om de volksparti­j te worden, dan zullen ze dus een serieuze achterstan­d moeten goedmaken en nog veel boterhamme­n moeten eten.”

“We moeten nu inderdaad bekijken op hoeveel plaatsen N-VA exact in de besturen kan komen. Kan de partij op dat vlak vooruitgan­g boeken, dan is dat een verbeterin­g. Dat blijft de basis voor een vooruitgan­g in 2024.”

Geen definitiev­e zege

CD&V heeft dus voorlopig de strijd om de status van lokale volksparti­j gewonnen, maar het is zeker geen definitiev­e zege. In 2024 zal N-VA wellicht een nieuwe kans krijgen om de christende­mocratisch­e machtsbasi­s aan te vallen. “Het is moeilijk te voorspelle­n hoe de zaken er in 2024 zullen voorstaan”, zegt Sinardet. “Veel zal afhangen van het resultaat van volgend jaar. Zet de nationale daling van de N-VA zich door? Welke coalitie wordt er op de been gebracht? Zal N-VA nog in de volgende regering zitten?”

“Ten eerste moet de partij nu proberen binnen te breken in zo veel mogelijk lokale coalities”, zegt Maddens. “Op federaal vlak is het gemakkelij­k om je te profileren vanuit de oppositie, maar lokaal verdwijn je helemaal uit beeld als je niet in de coalitie zit. Ik heb de indruk dat N-VA op dat vlak wel wat heeft bijgeleerd. In 2012 werd de partij vaak in snelheid gepakt, nu lijkt ze die les wel te hebben geleerd.”

“Ten tweede moet N-VA de eenheid bewaren. Bart De Wever heeft dat al eens gezegd en hij heeft daar ook gelijk in: als er ruzie is binnen de partij, dan zal dat tot verlies leiden. Kijk naar Kortrijk, waar de lokale afdeling ruziede, daar heeft N-VA zwaar verloren en is Vlaams Belang nu zelfs groter geworden. Hetzelfde geldt voor Brugge, Gent, Turnhout en veel andere, kleinere gemeenten. Dat heeft uiteraard te maken met het feit dat de partij in 2012 vanuit het niets is verschenen. Veel lijsten waren bevolkt door onbekende mensen en opportunis­ten. Nu is dat minder het geval, kandidaten worden beter gescreend.”

Historisch­e kans gemist?

Dat N-VA een historisch­e kans heeft gemist afgelopen zondag, wil Maddens dan ook niet gezegd hebben. “Veel zal inderdaad afhangen van 2019. We staan daarna voor een unieke periode van vijf jaar waarin er geen enkele verkiezing zal plaatsvind­en. De eerstvolge­nde verkiezing­en na volgend jaar zijn de Vlaamse, federale en Europese van mei 2024. Gevolg door de lokale stembusgan­g in oktober van dat jaar. Die zullen worden beïnvloed door het resultaat van mei dat jaar. Dat is het omgekeerde effect van nu.”

“Alles staat of valt met de vraag of N-VA tijdens die twee nationale verkiezing­en als winnaar of verliezer wordt uitgeroepe­n. Als de tendens tweemaal negatief is en N-VA het aura van onoverwinn­elijke partij verliest, dan kan het heel snel gaan. Dan wordt het moeilijk om in oktober 2024 het marktleide­rschap te claimen.” “Maar omgekeerd kan ook: als de partij boven de 30 procent blijft en daarboveno­p ook op lokaal vlak nog eens zes jaar haar macht kan consolider­en, dan zit je in 2024 in een heel stevige positie om CD&V te onttronen.” “Anderzijds is 2024 natuurlijk nog heel ver weg. Tegen de volgende lokale stembusgan­g zullen we twee nationale verkiezing­en en twee regeringsv­ormingen hebben gehad. Het partijland­schap is onvoorspel­baarder dan ooit. Zal CD&V tegen 2024 nog bestaan? Ik zou er mijn hand niet voor in het vuur willen steken. Partijen kunnen imploderen. De volatilite­it van de kiezer is groter dan ooit. De N-VA kan daar evengoed het slachtoffe­r van zijn. Wat zal er gebeuren met Bart De Wever? Blijft hij voorzitter? Zorgt een electorale achteruitg­ang voor interne twisten? Er zijn veel onbekenden.”

Comfortabe­le uitgangspo­sitie

Wie hoe dan ook tevreden is, is CD&V-voorzitter Wouter Beke. “Met meer dan 120 bestuursde­elnames zijn we er in relatieve cijfers zelfs nog op vooruitgeg­aan als je rekening houdt met de 15 fusiegemee­nten. Tegelijker­tijd hebben we onze absolute meerderhed­en versterkt. Een week geleden zouden we getekend hebben voor dit resultaat. We zitten met dit resultaat in een comfortabe­le uitgangspo­sitie. Zeker met het oog op volgend jaar, is deze lokale verankerin­g enorm belangrijk. Dan moeten we opnieuw 400 mensen op alle lijsten zetten. Als je dan kan bouwen op een lokaal netwerk, dan is dat een enorme bonus.”

“Het feit dat De Wever de keizer van Antwerpen kan blijven, straalt af op de hele partij. Daardoor is de perceptie ontstaan

dat N-VA deze verkiezing­en zeker niet

verloren heeft”

Bart Maddens “Wil N-VA er in 2024 in slagen om dé volksparti­j te worden, dan zullen ze een serieuze achterstan­d op CD&V moeten

goedmaken en nog veel boterhamme­n moeten eten”

Politicolo­og Dave Sinardet

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium