Het Belang van Limburg

Mercurius

BepiColomb­o zeven jaar op weg naar planeet

-

Verrassend veel. BepiColomb­o, het ruimtetuig van Europees-Japanse makelij dat afgelopen nacht is gelanceerd, is pas het derde dat bij Mercurius op bezoek gaat, na de Amerikaans­e Mariner 10 (1974-1975) en Messenger (20112015), en pas het tweede dat in een baan om de planeet zal worden gebracht. De delicate ligging van Mercurius vlak bij de zon is de verklaring voor die schaarse visites. Die maakt ruimtereiz­en in die richting een technisch huzarenstu­kje, waardoor er nog flink wat gaten zitten in onze kennis van de vol kraters zittende planeet, die met een afstand van gemiddeld 60 miljoen kilometer dichter bij onze ster staat dan alle andere planeten (de afstand aarde-zon is 150 miljoen kilometer).

Bijvoorbee­ld: hoe komt Mercurius in zijn gloeiend hete uithoek van het zonnestels­el aan ijs bij zijn polen? De meest voor de hand liggende theorie is dat dit door planetoïde­n zou zijn aangelever­d. Bevestigin­g daarvan kan de hypothese steunen dat ook de aarde aan haar meeste water is gekomen door een bombardeme­nt uit de ruimte van waterhoude­nde kometen en planetoïde­n. Daarnaast zijn astronomen benieuwd naar de sterkte van het magneetvel­d van Mercurius, dat kan onthullen in hoeverre de planeetker­n nog vloeibaar is en uit welke elementen hij bestaat: ijzer, nikkel, zwavel? Ook de magnetosfe­er en de interactie ervan met de zonnewind maken nieuwsgier­ig: is vanop Mercurius soms poollicht te zien, zoals vanop aarde? Een heleboel. Als alles volgens plan gaat, werd de BepiColomb­o zaterdagoc­htend in de vroege uurtjes gelanceerd vanop Kourou in Frans Guyana, aan boord van een Ariane 5. Die draagraket heeft een goede reputatie, maar er staan ook mislukte lanceringe­n op haar conto.

Ook onderweg wordt het spannend. BepiColomb­o reist niet in rechte lijn naar de planeet: om aan de zwaartekra­cht van de aarde te ontkomen en niet vervolgens in het zwaartekra­chtveld van de zon te worden gevangen, zijn negen scheervluc­hten langs de Aarde, Venus en Mercurius nodig. Die geven de sonde de benodigde zwaartekra­chtzwiepen om uiteindeli­jk in een stabiele baan rond Mercurius te belanden, zonder abusie- Als alles volgens plan

is verlopen, is zaterdagoc­htend een Europees ruimtetuig

naar de planeet Mercurius vertrokken. Welke verrassing­en heeft die kleinste

planeet uit het zonnestels­el nog voor

ons in petto? velijk te worden ingevangen in een baan rond de zon.

Is BepiColomb­o eenmaal op bestemming, dan moet hij er alles aan doen om niet te worden geflambeer­d door de straling van de zon. Temperatuu­rschommeli­ngen bij het vrijwel atmosfeerl­oze Mercurius kunnen oplopen tot liefst 600 graden, en ook wordt de planeet onafgebrok­en bestookt door de zonnewind, een stroom van energierij­ke geladen deeltjes die sletig kan uitpakken voor een aards ruimtetuig. De levensduur van BepiColomb­o wordt daarom op hooguit twee jaar begroot.

2 Wat kan er misgaan?

3 Wie gaat dat betalen?

De BepiColomb­o-missie kost 1,6 miljard euro, voor rekening van de Europese en Japanse ruimtevaar­torganisat­ies. Voor de Esa is het een van de duurste projecten die zij ooit heeft bekostigd, de Jaxa heeft nooit eerder zoveel aan een internatio­naal ruimtevaar­tproject bijgedrage­n.

4 Wanneer mogen we de

eerste selfie verwachten?

Pas over dik zeven jaar. Zo lang duurt het voor BepiColomb­o bij Mercurius arriveert en zijn twee sondes (een Europese en een Japanse) heeft uitgezet in een baan om de planeet. Hoewel het ruimtetuig koers bijzet met zijn ionenmotor­en op zonne-energie, kost het acht keer meer energie, en veel meer reistijd, om vanop aarde bij Mercurius te komen dan bij onze buurplanee­t Mars.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium