Het Belang van Limburg

“Maatregele­n treinfiets­ers in breder kader plaatsen”

-

We staan immers met zijn allen steeds langer vast in de files. Heel wat mensen willen overschake­len op openbaar vervoer en zijn dan vaak aangewezen op de fiets om de eerste en de laatste kilometers af te leggen en veilig op hun profession­ele bestemming te raken. Argumenten die aangehaald werden, is dat het zou zorgen voor tijdverlie­s en dat er geen plaats is op de spitstrein­en om die fietsen erbij te nemen. Het zou ook de veiligheid belemmeren.

Wie het al eens gedaan heeft, weet dat het echt geen evidentie is om überhaupt je fiets op de trein te krijgen. Los van de toegankeli­jkheid van de stations weet je op voorhand niet in welke wagon je eventueel je fiets mag/kan stallen. Want ook dat is het geval. Je betaalt een ticket om je fiets mee te nemen, maar dat kan geweigerd worden als er geen plaats meer is. Er zijn bijzonder weinig pendelaars in de spits die dit nu doen, de impact op de vertraging­en is dan ook gering. Bovendien heeft Europa net ook een richtlijn goedgekeur­d waarbij in iedere trein minstens acht plaatsen voor de fiets voorzien moeten worden. In Nederland is het ook verboden, wordt aangehaald als argument. Klopt, maar de NS heeft wel heel hard geïnvestee­rd in fietsensta­llingen (station Utrecht al gezien?) en in Nederland is er ook de OV fiets (huurfiets) die in meer dan 200 stations voorhanden is. Gelukkig kwam er, vermoedeli­jk onder een brede golf van verontwaar­diging in de publieke fora en door ons persberich­t, op donderdag een duidelijke terechtwij­ziging van de bevoegde minister Bellot. Hij wil dat de spoorwegma­atschappij eerst goed analyseert op welke lijnen treinen vertraging oplopen omdat er te veel reizigers met een gewone fiets opstappen. Eventuele maatregele­n moeten ook eerst worden besproken met de organisati­es die de pendelaars en de fietsers vertegenwo­ordigen.

Het bredere kader is het fiets-treinplan. Meer investerin­gen in fietsstall­ingen aan stations (eindelijk, want dat is echt nodig) is daar een goede insteek bij. Maar als je als NMBS eerst de participat­ie afbouwt in Bluebike (omdat het niet de core is) en te weinig ruimte creëert voor andere deelfietse­n, dan laat je de treinfiets­er echt wel in de kou staan.

Vanuit de Fietsersbo­nd kunnen we ons vinden in de visie om trein en fiets sterker te maken. Meer zelfs, we bieden graag onze hulp aan om dit verder te ondersteun­en en uit te werken.

We zijn dan ook blij dat deze ene maatregel, die vooral de vele treinfiets­ers eigenlijk schoffeert, er niet komt. Het zou zonde geweest zijn in een tijd waar duurzame mobiliteit en betere luchtkwali­teit gedragen eisen zijn.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium